PRÁCE 🧰

Životnost AdBlue: Víte, jak často byste ji měli měnit a proč nepoužívat tu starou?

29. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o AdBlue Jak vybrat AdBlue Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

S příchodem normy Euro 6 smějí vznětové motory produkovat zhruba dvakrát méně emisí oxidů dusíku než ty splňující Euro 5. Jednou z cest, jak toho dosáhnout, je technologie AdBlue. Víte, že i ona má ale omezenou životnost?

Jak dlouhá je životnost AdBlue? Kratší, než jste si mysleli

Články na téma AdBlue:

  1. AdBlue – co to je a co se stane, když dojde
  2. Seznam čerpacích stanic s AdBlue
  3. Jak doplnit AdBlue močovinu do auta
  4. Jaké vybrat AdBlue
  5. Močovina do auta: Jak ji doplnit?
  6. Jak dlouhá je životnost AdBlue? Kratší, než jste si mysleli - právě čtete

AdBlue: Co to je?

AdBlue je 32,5% roztok syntetické močoviny a deionizované vody vyráběný podle norem DIN 70070 a ISO 22241-1. Jde o nehořlavou a netoxickou kapalinu, která se vstřikuje do výfukových plynů naftových motorů, kde eliminuje oxidy dusíku, a tím snižuje emise auta.

Stejně jako palivo, je potřeba i AdBlue čas od času doplnit. Dle typu auta, jeho nájezdu a dalších parametrů vydrží močovina zpravidla tři až deset tisíc kilometrů. Stejně jako u paliva, i močovina se sama ohlásí, ve chvíli, kdy dochází. Pokud dojezd klesne pod 2500 kilometrů, rozsvítí se kontrolka na přístrojové desce.

Opravdu při doplňování zapáchá?

Doplnění AdBlue je hračka a zvládnete ho i bez předchozích zkušeností. Tou nejjednodušší a nejpohodlnější cestou je natankovat AdBlue přímo u stojanu na čerpací stanici (čerpací stanice s AdBlue najdete v našich dřívějších článcích). Druhou možností je, že si koupíte láhev s močovinou a z ní ji sami doplníte.

Močovina zapáchá jako čpavek. Intenzita však záleží na teplotě. Pár kapek kolem hrdla nádrže prakticky cítit není. Při potřísnění pokožky či interiéru stačí postižené místo důkladně opláchnout vodou. Cena AdBlue se v roce 2022 pohybovala od 30 do 60 Kč za litr. Zpravidla nejlevnější bývá u čerpacích stanic ONO.

Životnost AdBlue není nekonečná

Stejně jako provozní kapaliny (např. tu chladicí je potřeba vyměnit každých 3-5 let), i AdBlue stárne. Výrobcem deklarovaná životnost je 36 měsíců od data výroby.

Při stárnutí kapaliny AdBlue dochází ke snížení koncentrace močoviny a například automobilka Škoda proto doporučuje při malém nájezdu kilometrů kapalinu po čtyřech letech vyměnit za novou. Nespotřebovanou kapalinu byste měli odevzdat ve sběrném dvoře.

Pokud jste nakoupili AdBlue v lahvích do zásoby, pamatujte, že byste je měli skladovat při teplotách do 25° a mimo dosah slunečních paprsků. Jestliže AdBlue v lahvích do tří let nespotřebujete, raději pořiďte nové.

Zdroj info: AutoLexicon.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články