PRÁCE 🧰

Tankování a doplnění adblue močoviny

29. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o AdBlue Jak vybrat AdBlue Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Nově vyrobená naftová vozidla, která musí splňovat normu EURO 6, vyžadují jednou za čas dolít AdBlue, neboli močovinu. Co vůbec močovina je a jak ji správně do auta doplnit?

Močovina do auta: Jak ji doplnit?

Automobily, které v dnešní době vyžadují ve svých motorech přítomnost adblue, mívají vedle otvoru do nádrže ještě druhý otvor, označený téměř vždy modrým víčkem. U starších automobilů můžete tento otvor najít také v kufru. Při doplňování močoviny do auta je nutné dbát velké opatrnosti. Přece jen se jedná o nevábně páchnoucí tekutinu, kterou kdybyste si potřísnili interiér nebo exteriér vozidla, či oblečení, určitě by vám to nezlepšilo den.

Co je močovina?

Adblue, neboli močovina je látka složená z 67,5 % z demineralizované vody a z 32,5 % z technicky čistého diamidu kyseliny uhličité. Pomáhá automobilům snižovat obsah oxidů dusíků ve výfukových plynech. Právě tyto oxidy, často nazývané NOXy jsou totiž největším strašákem všech „zelených“. Oxidy dusíku ve výfukových plynech mohou způsobit zdravotní potíže, zejména pak v horních cestách dýchacích. Díky chemické reakci směsi močoviny, která je vstřikována před katalyzátor, vychází následně z vozidla převážně dusík a vodní pára.

Jak Adblue doplnit?

Adblue se doplňuje v intervalu, který je stanoven asi na 20 000 km. Pokud máte v autě močoviny málo, upozorní vás kontrolka na přístrojové desce a bude vám pravděpodobně znemožněn další start vozidla. Problém však není ve vašem autě, nýbrž v legislativě, která nedovolí jezdit s vyššími emisemi. (předpis EHK 83)

Močovinu si můžete buď koupit sami v kanystru, nebo si ji můžete dotankovat na čerpací stanici. Cena močoviny se zde pohybuje od 30 do 60 korun za litr. Pokud půjdete cestou kanystru, za 10 litrů obvykle zaplatíte kolem 200 korun.

Tím se pak dostáváme k tomu, jak močovinu do auta vlastně doplnit. Na čerpací stanici je její doplnění jednoduché. Zkrátka vezmete tankovací pistoli, která se nachází za modře označenými kovovými dvířky a vložíte ji do svého automobilu do otvoru pod modrým víčkem.

Jestliže jste se rozhodli doplňovat močovinu z kanystru, její aplikace bude poměrně složitější. Avšak ne technicky, ale spíš obratností. Pokud se víčko na doplnění Adblue nachází vedle otvoru do nádrže dávejte pozor, abyste si nepotřísnili boty, nebo oblečení. Případně pozor také na lak vozu, který může být tímto zacházením oslaben. Pokud ale máte víčko v kufru, vybavte se nejlépe několika vrstvami papíru a starých kusů oblečení. A to hlavně kvůli ochraně čalounění vašeho automobilu. Kolem víčka pak všechny tyto ochrany rozmístěte, a hlavně se modlete, abyste neukápli vedle.

Zdroj info: Wikipedie, Auta, Hybrid.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články