PRÁCE 🧰

Historie driftování a jeho vývoj v Česku

30. 5. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Driftování, se v posledních letech stalo velmi populárním po celém světě. Nejinak je tomu i v České republice, kde se driftování stává stále oblíbenějším a to zejména mezi mladými řidiči. V tomto článku se podíváme na vývoj driftování v Česku, od jeho počátků až po současnost.

Historie driftování v Česku

Články na téma driftování:

  1. Driftovací auto
  2. Historie driftování v Česku - právě čtete
  3. Drift auto a které vybrat?
  4. Jak si užít pořádně zimu? Pořiďte si tato auta!

Co je driftování jsme vám již řekli. Pomohli jsme vám taky s výběrem ideálního auta na driftování. Kde je ale možné v Česku legálně driftovat? A co na to policie? Driftování vzniklo v Japonsku v 70. letech 20. století jako rychlý způsob, jak zvládnout ostré zatáčky na horských silnicích. Postupně se z tohoto stylu jízdy stal sport, který se rozšířil po celém světě. V 90. letech se driftování začalo rozšiřovat do USA a Evropy a od té doby se stalo populárním i v Česku. A to nejen díky kultovnímu anime Initial D nebo sérii filmů Rychle a Zběsile.

Historie driftování v České republice

Původní způsob driftování se vyznačoval levnými vozidly a neformálními soutěžemi. Avšak s rostoucí popularitou se driftování stalo stále profesionálnější a organizovanější disciplínou. Potvrdit si to můžeme například na oficiálních soutěžích, které jsou v Česku a na Slovensku pořádány.

První zmínky o driftování v Česku sledujeme již po roce 2002. Motorsport je mezi českými fanoušky velmi oblíbený, u driftu tomu nebylo jinak. Našli se sice jedinci, kteří upřednostňovali čistou stopu, avšak i v Rallye se pár prvků z driftování již běžně používá. Žádné soutěže v té době nebyly oficiální, a tak se driftovalo povětšinou na tuningových akcích.

Mladí nadšenci sháněli levné auto se zadním náhonem. Ideálním adeptem v té době byly staré škodovky, které se daly sehnat za flašku domácí pálenky a vydržely nesmysl. Dále se pak využívaly i automobily s předním náhonem, vzpomeneme si například na známý Fiat Uno 1,4T, Žigula, Hondu Civic, Mitsubishi Colt nebo ikonickou zadokolku BMW E30. U nás dlouho nebyla k nalezení žádná oficiální soutěž, a proto šikovní závodníci odcházeli především do zahraničních závodů. Díru na trhu během pár let vyplnil například Autoklub ČR nebo soutěže Czech Drift Series. Dnes už driftování provází snad každou oficiálně konanou motosportovou či tuningovou akci.

Historie driftování v České republice

Driftování a Policie ČR

Oficiální soutěže jsou sice spojeny s velkými náklady a velkou zodpovědností, ale to jen kvůli tomu, aby se tyto věci neděly na veřejných komunikacích. Během jízdy bokem se totiž jako řidič dopouštíte mnoha přestupků a za to můžete od příslušníků dostat nepěknou pokutu. Nejvíc se toto děje především v zimních měsících, kdy to na sněhu pěkně klouže. Při příchodu prvních sněhových vloček se z každého řidiče stává driftking a pak to na silnicích vypadá jako na bojišti a většinou na tom utrpí lidé, kteří byli akorát „ve špatný čas na špatném místě“.

Pokuta za driftování na parkovišti

Pokud vás policie uvidí „driftovat“ a nikomu se nic nestane, můžete se těšit na pěknou blokovou pokutu ve výši až 2 000 korun za „nepřizpůsobení jízdy provozu a neohleduplné jízdě“. Ve správním řízení až 2 500 korun. Pozor také na stav vozidla, pokud se s nimi budete hádat, najdou také například sjeté pneumatiky, či ostré hrany.

V případě, že dojde k nehodě, či škodě na cizím majetku, připravte si peněz mnohem víc a k tomu také jízdenku na MHD. Nespoléhejte ani na to, že v okolí nikdo není. Velký bratr vás vidí a na veřejných parkovištích i ulicích je již běžné kamerové zabezpečení, které je napojeno rovnou na místní policii, která vás tam sice chvilku nechá, ale jejich trpělivost také není nekonečná.

Pokuta za driftování na parkovišti

Driftování – paragraf

Při driftování řidiči nedodržují nejen jízdu v pruzích a přejíždění do protisměru, při kterém ohrožují ostatní účastníky provozu, ale daleko horší může být technický stav vozidel, kterými mladí řidiči jezdí a který je v podání takzvaných „winterpekáčů“ často katastrofální a absolutně nevyhovující k provozu na komunikacích. Často se také v Česku vyskytují levné polorozbité zadokolky na polských značkách, které častokrát ani nemají platnou technickou.

Kde legálně driftovat?

Legálně driftovat je možné na oficiálních akcích s potřebnou registrací. Pokud si však chcete někde jen tak zablbnout, zkuste vyrazit na nevyužívané letiště, či jinou velkou plochu dál od domů a domluvte se s majitelem pozemku, zda mu to nebude vadit. Navštívit můžete také školu driftování, kde vás vše naučí od úplných základů.

Zdroj info: CDS, Autoklub ČR, Policie ČR, Zapal To! Crew.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články