PRÁCE 🧰

Financování auta - jaké možnosti se nabízejí?

28. 8. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Základní info k financování nákupu vozu

Pokud si chcete koupit nové nebo ojeté auto, neznamená to, že na tuto transakci musíte mít nutně hotovost. Nákup auta lze vyřešit i jiným způsobem, aniž byste museli najednou vydat velkou sumu k zaplacení vozu. Podívejme se jaké jsou možnosti financování auta.

Financování vozidla

Samozřejmě zaplacením auta v hotovosti si ušetříte starosti do budoucna, bohužel se nacházíme v době, kdy ne každý takové možnosti má a možná by se to někomu ani nevyplatilo. Jak tedy situaci řešit? Máte na výběr ze tří druhů financování, přičemž každá varianta má svá pro a proti.

Než se rozhodnete pro vás nejvýhodnější nabídku financování auta, měli byste při rozhodování brát zřetel na své aktuální finanční možnosti a také životní situaci, aby se nestalo to, že si vezmete například velký úvěr, ale za pár měsíců zjistíte, že vám chybí finance na jeho splácení. V tomto ohledu je třeba myslet trochu do budoucnosti, aby byl člověk schopen dostát závazkům, které podepsal.

Druhy financování nákupu auta

Spotřebitelský úvěr

V tomto případě je vhodné si ujasnit, kdo ze subjektů si úvěr bere. Navíc získání úvěru není automatické a pro některé lidi se stává doslova nedosažitelným. Každý člověk musí totiž projít tzv. skóringem, který určí, jestli člověk je vhodný kandidát na poskytnutí úvěru nebo ne.

Fyzická osoba

Pokud chce někdo úvěr, bude u něj banka nebo jiná bankovní instituce prověřovat hned několik faktorů. Žadatel o úvěr musí mít pravidelný příjem, nesmí mít exekuci ani být v insolvenci nebo v oddlužení. Probíhá ověření osoby v bankovních registrech - tedy, jestli žadatel náhodou nedluží u jiné banky a také se kontroluje registr exekucí. Přihlíží se také k aktuálním finančním závazkům.

Teprve pak se rozhodne o tom, zda-li člověk úvěr dostane nebo ne. Samozřejmě, můžete si pomoci tím, že zaplatíte několikaprocentní akontaci. Tím dáte bance najevo, že na placení splátek máte, neboť jste složili určitou část ceny auta předem a zbytek si chcete půjčit.

Bankovní instituce si z půjčené částky berou úrok - aby na tom samozřejmě vydělaly, když už vám peníze půjčí. Vy tak měsíčně platíte jistinu (splátku z ceny auta) plus úrok. Jaká bude výše úvěru a následně splátek, si člověk musí určit sám dle svých možností. Výhodou ale je, že auto patří vám. Na druhou stranu, pokud přestanete splácet, tak po vás společnost bude vymáhat dlužnou částku a můžete si tak na sebe nabalit problémy.

Právnická osoba

U podnikatelů to platí stejně, ale mají výhodu navíc. Poskytnutí úvěru je profinancováno na fakturu, a tak si subjekty mohou vynárokovat hned na začátku odpočet 21 % DPH. Částku následně mohou použít na složení akontace a ponížit si tak finální částku, kterou budou splácet. Nutno ale podotknout, že právnické osoby musí mít auto na úvěr vedené v účetnictví po dobu 5 let.

Shrnutí:

Chci si koupit auto za 100 000 korun, ale nemám na něj hotovost. Půjdu do banky, úspěšně projdu skóringem a úvěr mi bude poskytnut. Měsíční splátku chci na 10 tisíc korun. V této částce je zahrnuta jak splátka, tak i úrok - ze začátku je úrok vyšší, ale jak se blížím ke splacení úvěru, je úrok nižší.

To znamená například, že na začátku platím částku 10 tisíc korun - 5 000 na splátku a 5 000 na úrok. Ke konci placení je to už 7 000 na splátku a 3 000 na úroky. Vše je dokonale propočítáno. Lidé by ale neměli zapomínat, že k tomuto navíc si musí započítat i placení povinného ručení a havarijního pojištění. Některé společnosti to započítávají do jednoho se splátkou, která se o to navýší a u jiných institucí si to platíte zvlášť.

Leasing

Poslední dobou se od poskytování "obyčejných" leasingů ustupuje. Spíše se využívají zbylé dva způsoby. Nicméně, pokud si zvolíte tento způsob financování, pak musíte počítat s tím, že budete splácet auto, které ale nebude vaše. V technickém průkazu bude uvedena leasingová společnost. Jakmile zaplatíte poslední splátku, je auto celé zaplacené a tím se přepisuje na vás jako majitele. Samozřejmě existuje ta nevýhoda, že pokud nebudete mít na zaplacení splátek, tak společnost přijde a auto vám zabaví, protože není vaším majetkem.

V mnoha případech se skládá akontace, ale u některých společností se nevyžaduje. Zpravidla ale leasing bývá o dost dražší než úvěr

Operativní leasing

Tento leasing lze chápat velmi jednoduše jako pronájem auta. Podnikatelé a fyzické osoby si mohou "pronajmout" vůz od společnosti a platit každý měsíc finanční částku za jeho užívání. Operák se tak hodí pro lidi, kteří například ke svému podnikání potřebují auto, ale nemají nebo nechtějí si brát úvěr a ten následně splácet.

Auto si může člověk vzít buď od leasingové společnosti nebo rovnou od autosalonu. V měsíčních splátkách může být zahrnut veškerý servis jako je například přezutí pneumatik, dálniční známky, v případě podnikatelů také silniční daň. Člověk se tedy prakticky nemusí o nic starat. Vůz si takto můžete pronajmout od jednoho roku až do pěti let. Každá společnost to má jinak. 

Výhodou ale je, že pokud si auto vezmete jen na jeden rok, můžete mít každý rok auto nové a jiné. Stejně tak v tomto případě se většinou neplatí akontace. Nevýhodou naopak je, že taková auta mají daný roční kilometrový nájezd. Pokud tedy jezdíte hodně, pak se vám operák nemusí vyplatit, protože pokud bude uvedeno, že můžete najet maximálně 24 tisíc kilometrů za rok a vy ujede 35 tisíc, pak je jasné, že zbytek budete muset doplatit dle denní taxi společnosti, která auto zapůjčila.

Shrnutí:

Přijdu do Mercedesu, tam si poručím auto a chci ho na operák. Domluvíme vše potřebné. Auto budu mít rok s maximálním nájezdem xy a měsíční splátkou xy. Tím pro mě veškeré vyřizování, co se týká provozu auta končí - tedy až na palivo, to si platí každý sám.

Doufám, že jsme vám dnešním článkem pomohli vybrat nejlepší financování auta právě pro vás.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články