PRÁCE 🧰

Jaké financování vozu Dacia Logan se vám vyplatí?

27. 2. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Základní info k financování nákupu vozu Dacia

Rumunská automobilka Dacia je známá tím, že její vozy seženete za lidové ceny. Pokud tedy hledáte nový sedan, který pro vás bude cenově dostupný, můžete se podívat na vozy Dacia Logan.

Nejlepší způsoby financování vozu Dacia Logan

Moderní sedan na dosah

Moderní vozy Dacia Logan jsou aktuálně na trhu ve dvou benzínových variantách. Motorizace je u obou verzí shodná, a to TCe 100 na LPG, která disponuje výkonem 74 kW (100 koní). Obě možnosti se liší výbavou vozu.

Základní s označením Essential nabídne například LED světla, tempomat nebo palubní počítač. Vaše může být za 304 900 Kč.

Vyšším výbavovým stupněm je pak Comfort. Ten navíc přidá také dešťový senzor, vyhřívaná zpětná zrcátka nebo volant potažený umělou kůží. Oproti verzi Essential si připlatíte necelých 20 tisíc. Auto pořídíte za 331 900 Kč.

Možnosti financování vozu Dacia Logan

Automobil Dacia Logan můžete financovat několika různými způsoby. Pojďme se podívat na to, které to jsou:

  1. Koupě za hotové
  2. Úvěr na auto
  3. Leasing (finanční nebo operativní)

1. možnost - koupě Dacia Logan za hotové

Pokud máte v prasátku dostatečnou hotovost, můžete nakoupit vůz z vlastních prostředků. Díky tomu nepřeplatíte ani korunu a budete si moct užívat svého nového vozu plnými doušky.

V případě, že sice máte hotovost na nákup vozu, ale po zaplacení kupní ceny by vám nezbylo téměř nic, je dobré se zamyslet, jestli to je úplně ideální možnost. Je třeba myslet i na provozní náklady a další poplatky spojené s provozem. Pokud by vám hrozilo, že sice budete mít nový vůz, ale ocitnete se kvůli tomu na mizině, měli byste raději zvážit jiné možnosti financování.

Výhody:

  • Jste majitelem vozu
  • Nepřeplatíte kupní cenu
  • Nejste zavázáni ke splácení

Nevýhody:

  • Musíte mít našetřenou celou částku
  • Je třeba počítat s dalšími náklady
  • Je dobré mít v záloze finanční rezervu

2. možnost - spotřebitelský úvěr na Dacia Logan

Řada finančních institucí má v nabídce produkty, které vám pomohou s financováním vašeho nového vozu. Říká se jim tzv. účelové úvěry. Ty vás ve výsledků vyjdou lépe než úvěry, u kterých nemusíte účel dokládat. Před pořízením úvěru je třeba si dobře promyslet, zda tento dlouhodobý finanční závazek příliš nezatíží váš rozpočet.

Vaše vlastní ověření stavu vlastních financí bude nicméně první krok. Pořádně si vás proklepne i banka. Před schválením úvěru budete muset projít scoringem, na základě kterého vám banka stanoví podmínky půjčky, nebo v případě, že vás vyhodnotí jako rizikového klienta, vám úvěr zamítne.

Pokud úvěr na vůz Dacia Logan dostanete, budete se muset připravit na to, že jeho kupní cenu přeplatíte až o desítky tisíc korun. Nicméně budete od počátku majitelem auta a budete ho moct využívat, jak budete potřebovat. Stačí pravidelně splácet.

Výhody:

  • Zůstane vám finanční rezerva
  • Nemusíte našetřit celou cenu vozu
  • Jste majitelem vozu

Nevýhody:

  • Přeplatíte kupní cenu vozu
  • Projdete schvalovacím procesem
  • Další provozní náklady hradíte sami

Nejlepší způsoby financování vozu Dacia Logan

3. možnost - Dacia Logan na leasing

Automobil Dacia Logan je možné si pořídit také na leasing. V tomto případě se nabízejí hned dvě možnosti. První z nich je klasický nebo také finanční leasing, druhou pak stále oblíbenější operativní leasing. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Finanční leasing - Dacia Logan

Pokud byste měli zájem o finanční leasing musíte počítat s tím, že na začátku budete muset složit akontaci. Ta může dělat až desítky procent z ceny vozu. Měli byste mít připravenou dostatečnou hotovost. Pak již platíte leasingové společnosti pravidelné měsíční splátky.

Po celou dobu splácení bude nicméně majitelem vozu leasingová společnost. To má svoje plusy i minusy. Na jedné straně se nemusíte starat o pojištění vozu, to bude po celou dobu leasingu platit společnost. Na druhé straně, v případě, že nebudete pravidelně splácet, můžete přijít jak o vůz, tak i částku, kterou jste do té doby zaplatili.

Aby se vám podobný scénář vyhnul, můžete si sjednat zároveň s leasingem pojištění schopnosti splácet. To vám pak bude krýt záda.

Výhody:

  • Pojištění vozu řeší leasingová společnost
  • Po splacení se stanete majitelem vozu
  • Můžete auto využívat

Nevýhody:

  • Je třeba zaplatit akontaci
  • Auto po dobu splácení není vaše
  • Přeplatíte kupní cenu vozu

Operativní leasing - Dacia Logan

Operativní leasing se od předchozích možností liší hlavně tím, že po jeho ukončení se nestáváte majitelem vozu. Auto tedy po domluvenou dobu užíváte a platíte za něj měsíční paušál, nicméně si ho pouze pronajímáte od leasingové společnosti.

Z toho vyplývá, že mezi podmínkami leasingu není jen výše splátek, ale také maximální nájezd kilometrů. V případě, že byste ho překročili, museli byste platit dodatečné poplatky. To samé platí i v případě, že byste auto poškodili nebo nadměrně opotřebovali.

Při operativním leasingu vám ale odpadá řada starostí. Leasingovka nejen, že hradí povinná pojištění, ale také další servis a provozní náklady.

Po úspěšném ukončení leasingu se vozidlo vrací do leasingové společnosti. Ta s ním pak může volně nakládat dál.

Výhody:

  • Nízká vstupní investice
  • Nižší splátky než u klasického leasingu
  • Leasingovka hradí všechny další poplatky

Nevýhody:

  • Maximální nájezd kilometrů
  • Auto není vaše
  • Po skončení leasingu vůz vracíte

Možnosti financování Dacia Logan

Nový sedan Dacia Logan si můžete pořídit několika různými způsoby. Mezi ně patří například koupě za hotové. Ta je ideální v případě, že máte našetřenou dostatečnou částku. Pokud se vás tento případ netýká, můžete využít některou z možností financování, každá z nich má své výhody a nevýhody. V případě, že byste rádi byli po splacení celé částky majitelem vozu, můžete volit mezi úvěrem na auto a finančním leasingem. Pokud chcete mít pouze k dispozici nový vůz na několik let, bude pro vás ideálním řešením operativní leasing.

Zdroj info: Dacia, internet.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články