PRÁCE 🧰

Co vše lze zjistit z diagnostiky automatické převodovky?

30. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Automatické převodovky Závady automatických převodovek

Pro asi většinu lidí je automatická převodovka do značné míry záhadná kovová skříň, ve které je spousta mechanických částí a nějaká elektronika. Když se to porouchá, dá se auto do servisu, kde závadu umějí vyřešit. Ale jaké jsou vlastně vůbec možnosti diagnostiky u automatických převodovek?

Diagnostika automatické převodovky

OBD diagnostika nic nespraví

Jako u jiných částí auta, i u automatické převodovky se dělá diagnostika přes OBD konektor. Různé více či méně schopné přístroje umí přečíst chyby, přičemž ty levnější jenom chyby obecné. Což znamená chyby, které ukáže i palubní počítač a případně chyby uložené. To se bavíme o takových těch diagnostikách za dvě stovky, které se propojí s telefonem přes Bluetooth. Pak jsou i dražší modely, které umí chybu i smazat. Zde už se dá operovat s tím, že to provedeme a pak sledujeme, zdali se chyba objeví znovu a kdy k ní dochází. Důležité ale je, uvědomit si, že diagnostikou se nic neopraví a už vůbec ne v automatické převodovce.

Převodovky mají svá specifika a diagnostika zde není pomocníkem, který by byl schopen říct, co je špatně. Nikdy nevypíše chybu způsobem, který by byl tak návodný, aby i laik věděl, co je uvnitř skříně porouchané. Měřit se totiž dají jen elektronické obvody (ovládací ventily, vstupní a výstupní otáčky, čidla tlaku), nikoliv mechanické. Zkušený diagnostik si leccos odvodí, ale i tak občas neví a může tápat, diagnostika je zkrátka jen taková nápověda. Příklad za všechny – očesané zuby na ozubeném kole zkrátka nemá šanci odhalit, protože prostě není jak. Mechanik to může jen usoudit z příznaků a z toho, co diagnostika vypíše (v tomto případě pravděpodobně nevypíše vůbec nic).

Převodovku nechte v autě

Správně by se měla diagnostika dělat při každém servisu převodovky, problém je, že spousta zákazníků do servisu přiveze převodovku už vyndanou z auta. Jednak pak není možné řešit zmíněné příznaky, protože testovací jízda, při které by se závada projevila, je vyloučena, a pak taky ne každý automechanik umí převodovku po opravě dát správně zpět. Už samotné sundání skříně je někdy dost problém, vyžaduje to jisté znalosti postupů a leckdy i speciální nářadí. Samostatnou kapitolou jsou převodovky, které se musejí vyndat i s motorem.

Hodně kutilů a menších servisů si pomáhá videi z YouTube. Jenže ta bývají hodně zjednodušená a málokdy tam je skutečně celý postup, včetně zvláštního nářadí, které je určené třeba jen pro jeden jediný úkon. Typicky se jedná o speciální nástavce na ráčny, nástavce na šrouby, které jsou skryté třeba v duté hřídeli, nebo dokonce přípravek na vycvaknutí těžko přístupného konektoru. Mimochodem bez tohoto přípravku se konektor skutečně vycvaknout nedá a dojde spíše k jeho zničení.

I vlhkost může být problém

Velmi zřídka může být problém i s vlhkostí v konektorů. Týká například sedmistupňových DSG automatů koncernu VW. Jinak bývají konektory dobře kryté a vlhkost se nemá šanci dostat dovnitř. A pokud bychom mohli zobecnit, která auta mají nejméně problémů s převodovkami, tak jsou to vozy z Japonska. I zde ale samozřejmě existují výjimky.

Cena diagnostiky OBD

Amatérská diagnostika vyjde na 1 -2 tisíce korun, cokoliv pod tisícovku je spíše hračka. Profesionální diagnostiky vycházejí i na 100 000 korun a více. Platí se u nich i licence a rozhodně to nefunguje tak, že člověk jednou zaplatí a má vystaráno na pořád. Automobilky obecně nerady prodávají diagnostiky mimo sítě autorizovaných servisů, a to z jednoduchého důvodu. Je možné s jejich pomocí odblokovat třeba kradené autorádio, softwarově upravovat jednotky a proto je získání licence k obsluze takovéto diagnostiky velice obtížný proces s přísným prověřením. Extrémně opatrný je v tomto Mercedes-Benz, která vám jen tak neprodá ani řídící jednotku. K tomu, abyste si ji mohli za nemalý peníz koupit, musíte dodat i občanský průkaz majitele vozu a velký techničák.

Co lze zjistit z diagnostiky automatické převodovky a co nikoli

Zdroj info: Automatické převodovky Praha.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články