PRÁCE 🧰

VIDEO: Jak předcházet problémům s automatickou převodovkou a jak odhalit první neduhy

27. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Automatické převodovky Základní info k automatickým převodovkám

Relativně složité automatické převodovky mohou mít nejrůznější poruchy. Nelze je asi v jednom článku pojmout všechny, nicméně můžeme se zaměřit na příznaky, že je něco špatně a které by bylo dobré začít řešit.

Obecnou radou je u automatických převodovek, dávat pozor už při výběru, ať už nového auta, nebo ojetiny. Hodně velké části problémů se dá předejít volbou toho správného typu automatu, přičemž třeba do městského provozu, kde se často „poskakuje“ v kolonách, není úplně ideální DSG skříň, naopak na dálnice se moc nehodí CVT. U ojetiny by měla být samozřejmostí i dostatečně dlouhá zkušební jízda.

Poslouchejte

Pokud už vůz s automatickým řazením máte, tak obecně není vůbec špatné čas od času vypnout rádio a zaposlouchat se do zvuků, které se dostanou k vašim uším během jízdy. Ve městě si klidně otevřete okénko a zbystřete v zástavbě – některé hluky mají tendence se odrážet od stěn domů nebo svodidel zpět k autu. Jakékoliv klepání, skřípání a jiné pazvuky jsou samozřejmě nežádoucí. Je to taková rychlá diagnostika, kterou si můžete udělat sami.

Řadí správně?

Zaměřte se i na řazení jako takové. Při klidném tempu by měla převodovka u naftových motorů řadit vyšší převod kolem 1 800 otáček. Benzinové motory mají otáčky při přeřazení i vyšší a jdou i přes dva tisíce, ale vytáčení by nemělo být nepřirozené, naopak musí odpovídat tomu, jak moc intenzivně dáváte pravým pedálem pokyny ke zrychlování.

Drobné nepřesnosti při řazení automatické převodovky jsou do jisté míry normální, zejména u starších skříní. Nikdy nebude řazení zcela plynulé, pokud nejde o CVT. Jestliže je ale škubání intenzivnější, přichází nepravidelně nebo jen na určitých převodech, není to dobře. Stejně tak by neměla převodovka prokluzovat při jízdě. Děje se to například do kopce na vyšší převod, což už značí nadměrné opotřebení nějaké z komponent. Slyšíte-li při řazení rány, opět je to něco, co není normální a bude to vyžadovat návštěvu specialisty.

Nečekejte, až se to zhorší

Důležité je nepřizpůsobovat se příznakům závady, protože tím se akorát problém prohloubí, eventuálně rozšíří, takže se oprava následně dost prodraží. Jakmile tedy zjistíte odchylku od standardního stavu, nečekejte, až se “rozsvítí” nějaká z kontrolek, ale řešte to co nejdříve. Poznat špatnou automatickou převodovku někdy není úplně jednoduché, proto třeba u nově koupené ojetiny nechejte pro jistotu skříň prověřit servisem.

Identifikace problémů automatické převodovky dle odborníka

Zdroj info: Automatické převodovky Praha s.r.o..
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články