PRÁCE 🧰

Oprava automatické převodovky – cena

26. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Automatické převodovky Základní info k automatickým převodovkám

Vozidla s automatickými převodovkami mají nespornou výhodu v komfortu řízení. Nemusíte šlapat na spojku a řešit nějaké kvedlání s pákou. Jenže když se automat porouchá, může to být dost drahé.

Oprava automatické převodovky – cena

Diagnostika je potřeba vždy

Základem před každou opravou je diagnostika závady. U automatů je to někdy trochu problém, nicméně odborník by měl bez problémů poznat, co je špatně a na základě toho stanovit cenu opravy. Pokud to není extra komplikované, vychází diagnostika na nějakých 1500 až 3000 korun.

Cena opravy automatické převodovky

Pokud se bavíme o opravách, jdeme klidně do vyšších desítek tisíc korun. Paušální částku stanovit nelze, vždy bude záležet na tom, co je špatně a kolik toho bude potřeba vyměnit. Částka se samozřejmě bude velmi lišit v závislosti na tom, o jakou skříň půjde. Díly na vzácnější převodovky, kterých moc není, budou logicky dražší (a také hůře sehnatelné) než třeba díly na DQ200 (převodovka koncernu VW se suchými spojkami, kterých jezdí tisíce). Servis může potřebovat i speciální nářadí a různé přípravky, což se do konečné ceny také promítá.

Jakmile dosáhne cena za opravu více jak poloviny hodnoty auta, měli byste zpozornět. Hodně zvažte, jestli se to opravdu vyplatí a nebude-li lepší vůz odepsat nebo prodat na náhradní díly. Jestliže se o něj vzorně staráte, není zrezlý a motor běží jak nový, může se oprava převodovky vyplatit, protože lze předpokládat, že se zase třeba několik let nic nepokazí. Problém je to u aut, která už jsou na konci své životnosti nebo se jí blíží. Je fajn mít perfektně funkční převodovku, ale je to k ničemu, když za rok neprojdete přes STK, protože jsou špatné vstřiky a DPF filtr. Zcela běžná cena za opravu automatu je třeba 40 až 70 tisíc korun. Ne, pravděpodobně se vás servis nesnaží natáhnout, toto jsou reálné sumy.

Repase automatické převodovky je nesmysl

V naprosté většině případů, pokud se bavíme o repasi převodovky, je to nesmysl. Ekonomicky zpravidla vychází lépe koupit celou novou skříň, než celý vnitřek repasovat, kontrolovat díl po dílu a měnit, co je špatné. Repase má smysl u velmi speciálních převodovek, které jsou nedostupné nebo se shánějí velmi špatně, to už se ale bavíme i závodních vozech nebo třeba veteránech.

Hodinová sazba

Naprosto běžně se můžete setkat s hodinovou sazbou za práci ve výši 800 korun nebo i přes tisícovku. Není to nic nestandardního, umět servisovat automatické převodovky vyžaduje určité znalosti a know-how. Přidejte speciální nářadí, které se prakticky nedá koupit a když už, tak za draho. Nakonec zjistíte, že když dáte za hodinu práce servisního technika osm stovek, jste na tom ještě docela dobře.

Zdroj info: jdpower, kbb, autochimps.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články