PRÁCE 🧰

Jak mazat a čistit řetěz na motorce

4. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Aby váš oblíbený jednostopý stroj stále jezdil tak dobře, je zapotřebí se starat o jeho jednotlivé součástky. Tentokrát se tedy podíváme na řetěz.

Jak vyčistit a mazat řetěz na motorce

Dobrá zpráva je, že si ošetření motocyklového řetězu uděláte v klidu doma bez přítomnosti profesionála. Jen to chce určitou dávku pečlivosti a vše dopadne dobře. Možná by nebylo od věci si přiblížit složení řetězu. Ten se skládá z jednotlivých článků, které jsou složené z destiček, pouzder, válečků a čepů. Dále zde naleznete ještě pryžové těsnění a další spojovací části. Aby ale vše mohlo řádně fungovat, musí být články i dostatečně promazány - nejlépe kvalitním mazivem, ať nedochází k zadření.

Čištění a mazání řetězu na motorce

Správně a pravidelně namazaný řetěz může zajistit dlouho životnost motocyklového komponentu. Pokud byste tak nečinili, velmi brzy se může stát, že se řetěz prostě lidově řečeno vytahá. Tento stav by se samozřejmě měl kontrolovat vždy po odzimování motorky a přivedením ji do aktivního používání.

Na mazání byste měli vždy a jen používat speciálně vyrobené oleje na motocyklové řetězy. Pokud byste produkt chtěli nahradit něčím obyčejnějším, nemuselo by se vám to zrovna dvakrát vyplatit. Ono takový domácí olej na fritování, protože ten profi zrovna došel, může snadno rozleptat těsnění a to není jistě účel. Když už motorku máte, není vhodné na určitých věcech šetřit. Navíc tento sprej na mazání řetězu pořídíte už od 150 korun, na trhu ale najdete i další a dražší produkty, záleží tedy jen na vás, jaký si vyberete. A pokud nevíte, stačí si pročíst pár referencí od ostatních motorkářů.

Jak často mazat řetěz na motorce

Samozřejmě vás tato otázka napadne. Obecně na ni nelze moc dobře odpovědět, protože je třeba brát na zřetel hned několik faktorů, které čas mezi posledním namazáním buď prodlužují nebo zkracují. Zohledňuje se tedy počasí, stav vozovky, rychlost a samozřejmě také jízdní styl motorkáře. Nicméně doporučovali bychom dodržovat interval do 1000 najetých kilometrů. Pokud se blíží čas mazání, může to prozradit i sama součástka tím, že začne pískat nebo vydávat divné zvuky.

Jak vyčistit řetěz na motorce

Ještě než vezme to ruky sprej a začnete stříkat, je potřeba dodržet pár věcí. Motorku umístit na centrální stojan nebo na přenosný stojan pod kyvnou vidlici či jiný stojan, v každém případě by zadní kolo mělo být ideálně ve vzduchu, aby se s řetězem dobře manipulovalo.

Ošetřovaný řetěz by neměl být teplý - tedy krátce po jízdě. Raději počkejte, až vše vychladne. Nejdůležitějším bodem je tedy čištění řetězu. To se provádí buď speciálním čistidlem nebo vezměte do ruky obyčejný kartáček a jarovou vodu případně petrolej. Počítejte ale s mravenčí prací. Hlavně nic neodflákněte a zbavte se všech nečistot. A k čištění určitě nepoužívejte technický benzín, který by mohl přivést těsnění do věčných lovišť.

Jakmile budete mít hotovo, je potřeba nechat řetěz proschnout minimálně 15 minut. Následně můžete začít nanášet speciální olej. Buďte pečliví a stříkejte nejen na vnější stranu, ale i tu vnitřní a do mezer. Řetěz je nutné promazat celý, a tak si pomůžete točením zadního kola, aby se prostřídaly v nástřiku všechny části. Po nastříkání nechte vše vyschnout a případně můžete ještě plošky otřít hadrem, abyste odstranili přebytečné mazivo.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články