PRÁCE 🧰

VIDEO: Auto nestartuje - Co v takovém případě dělat?

1. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Pomocníci startu Nastartování auta Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Startování auta v zimě

Ráno jste přišli k autu, vložili klíček do zapalování, ale při otočení do poslední polohy se nic nestalo? Jak to řešit? Příčin, proč vaše auto nestartuje může být hned několik.

Auto nestartuje - Co v takovém případě dělat?

Koukněte na baterii

Je možné, že jste nechali zapnuté světla delší dobu a autobaterie se mohla vybít. Pokud tomu tak je nezoufejte, baterii lze znovu nabít. Dobití během jízdy přes alternátor je bohužel nedostačující. Baterii můžete nouzově nabít z jiné plně nabité baterie. Poté vřele doporučujeme dobít akumulátor externě do plných znaků nabití tj. min. 12,6 V.

Pokud jste dlouho nevyměňovali akumulátor (životnost autobaterie se pohybuje okolo 4 až 6 let) či nemůžete baterii dobít (v důsledku poškození), je možné, že je již na konci své životnosti a tudíž doporučujeme koupi nové baterie.

Kvalitní autobaterie v nabídkách e-shopů

Máte natankováno?

Častým problémem, proč řidiči nenastartují je mnohdy i prázdná nádrž, u které jste si mysleli, že "na rezervu ještě dojede". Sice dojedete, ale bohužel s prázdnou už nenastartujete. Proto je třeba zaběhnout s kanystrem na nejbližší benzínku a benzín do auta pak ručně natankovat. Dávejte však pozor u naftových motorů, ty by se v důsledku prázdné nádrže mohly zavzdušnit a pak je nutná návštěva servisu.

Jak je na tom startér?

O něco horší je vada startéru. U startéru to často odnese cívka, která má za úkol zasunout pastorek do setrvačníku. Díky tomuto pak nastartujete. Jako první někteří odborníci doporučují cívku proklepat (nemusí vždy doléhat). K tomu je vhodné si přivolat pomocníka, který vám bude zároveň startovat. Pokud ani tak nenastartujete, tak bude nutné zakoupit novou cívku. Samotný díl je poměrně levný, ale na místě ho nejspíš nevyměníte.

Se startérem může být rozhodně více problémů. Doporučujeme zkontrolovat elektroinstalaci, pokud motor naskočí jenom krátce a zároveň pohasínají světla i kontrolky na palubní desce.

Startovací kabely v nabídkách e-shopů

Klíček mimo vozidlo

Dalším banálním problémem, proč auto nestartuje, může být i taková drobnost, jako je klíček. Tento problém se vyskytuje pouze u novějších vozů, které mají systém Start-Stop a na klíčích toto tlačítko. Je možné, že jste si jej nechali v kabelce či, bundě v kufru, odkud signál nedosahuje a auto tak nenastartuje. Zároveň byste však měli být upozorněni hláškou na palubní desce, že je třeba mít ve voze klíček. V takovém případě stačí, abyste si klíček vzali k sobě. 

Co když to je něco jiného?

Je však možné, že i po důkladné kontrole jste na žádný problém nepřišli. V takovém případě doporučujeme zavolat asistenční službu. Automechanik často přijede rovnou s výbavou, a mnohdy je schopný zprovoznit auto na místě.

Pokud však bude problém rozsáhlejší, nejlepším řešením bude návštěva servisu, kde po připojení na diagnostiku mohou zjistit, co s vaším vozem je.

Názor odborníka: Co dělat, když auto nestartuje

Zdroj info: Project Autoaku Klatovy.
Zdroj médií: pxhere.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články