PRÁCE 🧰

Konkurenti si ani neškrtli! Titul Auto roku 2023 v ČR s přehledem ukořistil japonský hybrid

8. 2. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Honda

Českým autem roku 2023 se stal japonský hybrid. Ze šestice finalistů ho 7. 2. v dopoledních hodinách vybrala odborná porota složená z dvacítky motoristických novinářů. Tu japonský hatchback zaujal natolik, že dostal 123 bodů z 500 celkově možných.

Vítězem ankety Auto roku 2023 je v Česku hybridní Honda Civic

Konkurence si ani neškrtla

Vítězem prestižní ankety Auto roku 2023 v Česku se poněkud překvapivě stala Honda Civic e:HEV, která ve finále bojovala s dvěma čistými elektromobily, ale také drsňáckým pick-upem, bavorským SUV nebo francouzským SUV-kupé.

Na základě zveřejněných výsledků můžeme poměrně zřetelně vidět, že rozdíl mezi prvním, druhým a třetím místem je vskutku propastný. Honda svým konkurentům prakticky nedala šanci a zanechala je v prachu daleko za sebou.

Mohlo by vás zajímat: Model Civic společnost Honda poprvé představila v roce 1972. V současnosti se prohání 27,5 milionů prodaných kusů ve 170 zemích!

Výsledky ankety Auto roku 2023 v ČR

Na druhém místě skončily dva vozy. BMW X1 a Volkswagen ID.Buzz, které měly shodný počet bodů (83). Čtvrtou příčku obsadil Renault Megane E-Tech se 79 body. Těsně za ním skončil Peugeot 408 se 75 body. A posledním finalistou je Ford Ranger, který utržil 57 bodů.

Vítězem ankety Auto roku 2023 je v Česku hybridní Honda Civic

Specifický systém bodování

Co se týče samotného bodování, pro finále platilo, že jednotliví porotci mezi šestici finalistů musí rozdělit 25 bodů, přičemž nejlépe hodnocenému vozu lze přidělit maximálně 10 bodů a zároveň nesmí být dvěma nejlépe hodnoceným autům přidělen stejný počet bodů.

Ve finálním hlasování také platilo, že body musí být rozděleny minimálně pěti vozům, což pro tento ročník znamenalo, že jednomu z aspirantů na vítěze mohlo (ale nemuselo) být přiděleno nula bodů. Součástí bodování jednotlivých porotců musí být i slovní hodnocení. Bez něho by byla volba v letošním ročníku neplatná.

Civic sbírá jednu cenu za druhou

Zajímavostí je, že ačkoliv se Honda Civic v evropské anketě Car of the Year (COTY) neprosadila, před několika dny si v obdobné anketě vysloužila první místo také u našich slovenských sousedů. Tamní porota složená z 15 novinářů ji ocenila rovnou stovkou bodů. Vypadá to tedy, že od japonského hybrida se v budoucnu dočkáme ještě nejednoho překvapení.

Jak se vám vítěz ankety Auto roku 2023 v ČR líbí a byl to i váš favorit?

Zdroj info: PR oddělení Honda Motor Europe.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články