PRÁCE 🧰

Anketa České auto roku 2023 představila šest finalistů. Letos bez škodovky

1. 2. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Tradiční novinářská anketa o nejlepší auto na českém trhu se blíží do finále. Z původních šestadvaceti nominovaných modelů vybrala odborná porota šest, které postupují do druhého kola. Kdo má šanci na vítězství?

České auto roku 2023 má šest finalistů. Tentokrát bez škodovky

Francouzští velikáni i elektromobily

Šestice finalistů je složena ze dvou francouzských vozů. Konkrétně jde o Peugeot 408 a plně elektrický Renault Mégane E-Tech. Německo v anketě zastupují SUV BMW X1 a elektrické MPV či minivan Volkswagen ID.Buzz. Jediným tradičně tvarovaným autem ve finále je japonská Honda Civic nebo Ford Ranger.

Auto roku 2023 v ČR: Seznam finalistů druhého kola

  1. BMW X1
  2. Ford Ranger
  3. Honda Civic
  4. Peugeot 408
  5. Renault Mégane E-Tech
  6. Volkswagen ID. Buzz

Škodovka ostrouhala

Ani v úvodní šestadvacetičlenné nominaci, kam své modely přihlašují samy automobilky, se neobjevil žádný vůz značky Škoda. Důvodem byla přísnější pravidla. Ta například říkala, že do ankety mohou být nominovány pouze vozy uvedené na český trh v období od 1. 12. 2021 do 31. 12. 2022.

Tyto vozy navíc musejí mít zcela, či výrazně novou strukturu karoserie a zcela, nebo výrazně nové mechanické ústrojí. Změněná struktura karoserie nebo mechanického ústrojí pak musí být natolik nová, aby výrazně změnila charakter vozu. Škodovka tak neměla co přihlásit.

Želízka v ohni nepostoupila

Do zmíněné šestice finalistů, z nichž dvacetičlenná porota složená z uznávaných motoristických novinářů vybere vítěze, který se bude moci pyšnit titulem Auto roku 2023 v České republice, se nedostala ani žhavá želízka v ohni. Těmi byly například modely Alfa Romeo Tonale, Mazda CX-60 nebo Kia Sportage.

Anketa auto roku 2023 zanedlouho pozná vítěze

Závěrečná dvacítka jízd se všemi finalisty se odehrála v předposledním lednovém týdnu. Slavnostní vyhlášení výsledků ankety České auto roku se následně uskuteční za účasti zástupců automobilek, novinářů a partnerů 7. února. Tipnete si vítěze?

Zdroj info: Auto roku 2023.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články