PRÁCE 🧰

Známe nejlepší zimní pneumatiky v rozměru 235/55 R18 pro 2023 podle ARBÖ

13. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy pneu dle rozměru Rádce motoristy

V letošním testu zimních pneumatik provedeném německým webem ARBÖ se osvědčily především prémiové pneumatiky a porazily levnější konkurenci. Dva z deseti testovaných modelů však naprosto zklamaly.

Známe nejlepší zimní pneumatika v rozměru 235/55 R18 pro 2023 podle ARBÖ

Zima letos určitě bude, ale zatím nevíme, jaká. Pokud plánujete koupit nové pneumatiky, měli byste zvážit, zda vám budou stačit celoroční pneumatiky, nebo zda jezdíte víc do horských oblastí, kde jsou většinou opravdu vyžadovány zimní pneumatiky. Celoroční pneumatiky jsou dobré volbou pro řidiče, kteří jezdí převážně ve městě a v oblastech s mírnějšími zimami. Jsou však na sněhu a ledu méně bezpečné než zimní pneumatiky.

V dnešních českých zimách je opravdu složité vytvořit pneumatiku, která bude dobře zvládat sníh, ale zároveň bude také dobře odvádět vodu a bude se na mokru dobře ovládat. To je pro výrobce zimních pneumatik největší oříšek.

Tým ARBÖ a jeho němečtí partneři ACE a GTÜ Gesellschaft für Technische Überwachung mbH testovali vlastnosti tří zimních pneumatik ekonomické třídy od výrobců Austone, Fortuna a Sailun spolu se sedmi etablovanými značkovými a prémiovými pneumatikami v rozměru 235/55 R18 pro SUV. Aby bylo možné prozkoumat všechny jízdní vlastnosti, byly pneumatiky testovány jak při - 4,5 °C ve finském Arctic Center Ivalo, tak i na testovací dráze Goodyear ve francouzském Mirevalu při teplotě 13 až 18 °C.

Pneumatiky na sněhu

V zimních disciplínách musely pneumatiky zvládnout zrychlení, ovladatelnost a brzdění na zasněžené vozovce. Žádná ze zkoušených pneumatik neměla problém se zrychlením na sněhu. Pneumatiky byly vyrovnané a rozdíly mezi nimi byly minimální. Při brzdění na sněhu z rychlosti 35 km/h se testovací pneumatiky také umístily velmi blízko sebe. Nejlepší brzdnou dráhu měla pneumatika Bridgestone (12,26 m), za ní se umístila pneumatika ekonomické třídy Austone (12,35 m).

U ovladatelnosti na sněhu byly nejlepší pneumatiky Austone a Michelin. Obě pneumatiky poskytly dobré vedení v zatáčkách a rychlou odezvu na změny směru jízdy. Sailun, který skončil poslední, měl při jízdě do kopce lehké problémy s přilnavostí a stabilitou v zatáčkách, ale celkově byl ovladatelný. Goodyear a Nokian měly minimální problémy s trakcí při jízdě do kopce a vedením v zatáčkách.

Levné zimní pneu 235/55 R18 s dopravou zdarma

Pneumatiky na mokru

Zimní pneumatiky mají na mokru výrazně delší brzdnou dráhu než na suchu. Nejkratší brzdnou dráhu měly pneumatiky Hankook (30,4 m), nejdelší brzdnou dráhu měly pláště Austone (41 m) a Fortune (38,8 m). V ovladatelnosti na mokru byly dobré pneumatiky Bridgestone, Goodyear a Nokian. Na aquaplaning nejlépe reagovaly pláště značky Bridgestone.

Pneumatiky na suchu

Brzdění na suchu nejlépe zvládly pláště značky Michelin (40,4 metrů). Nejhůř na to byly pneumatiky Fortune se svými 45,3 metry. Na suchu se nejlépe řídily pneumatiky Hankook, Goodyear, Nokian, Pirelli, BridgestoneContinental. Byly přesné a bezpečné v zatáčkách. Michelin a Sailun byly o něco slabší, ale stále bezpečné. Fortune a Austone byly naopak méně přesné a hůře se s nimi dalo zatáčet.

Celkové hodnocení

Podle odborníků v celkovém zhodnocení zvítězily na prvním místě pneumatiky Bridgestone Blizzak LM-005, druhé místo obsadily pláště Hankook Winter i*cept evo3 x. Na třetím místě se umístily pneu Michelin Pilot Alpin 5 SUV a čtvrté místo mají pneumatiky Continental WinterContact TS 870 P. Dále na pátém místě skončily pneumatiky Nokian Snowproof 2 SUV, 6. místo obsadily pneumatiky Goodyear UltraGrip Performance+ SUV, 7. místo obsadily pláště Pirelli Scorpion Winter 2, na 8. místě Sailun Ice Blazer Alpine Evo 1, 9. místo Austone SKADI SP-901 a poslední 10. místo Fortune Winter SUV.

Test zimních pneumatik 235/55 R18 2023 - ARBÖ
MístoVýrobce/Model zimních pneumatik
1.Bridgestone Blizzak LM-005
2.Hankook Winter i*cept evo3 X W330A
3.Michelin Pilot Alpin 5 SUV
4.Continental WinterContact TS 870 P
5.Nokian Snowproof 2
6.Goodyear UltraGrip Performance+ Suv
7.Pirelli Scorpion Winter 2
8.Sailun Ice Blazer Alpine Evo 1
9.Austone SP901
10.Fortune Winter SUV

Prémiové zimní pneumatiky 235/55 R18 s dopravou zdarma

Zdroj info: ARBÖ.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články