PRÁCE 🧰

Zimní pneumatiky 195/65 R15 pro rok 2023

20. 11. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy pneu dle rozměru Rádce motoristy

Přemýšlíte nad novými zimními pneumatikami? Dnes se podíváme na nejnovější test zimních plášťů v rozměru 195/65 R15 od německého ADAC.

Test zimních pneumatik 195/65 R15 2023

Jelikož aktuálně nemáme k dispozici testy pro pneumatiky rozměru 195/65 R15, využijeme starší testové údaje od společnosti ADAC z roku 2021. Výrobci pneumatik se od té doby v zásadě nezměnili, což nám umožňuje využít předchozí testy jako referenční informace také pro letošní rok.

Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC) je známý německý automobilový klub se sídlem v Mnichově. Klub byl založen již v roce 1903 a sdružuje kolem 1760 místních menších klubů. V současné době sčítá více než 18 milionů členů. ADAC pravidelně provádí testy pneumatik, dětských autosedaček, motorkářských helem, střešních boxů a dalších doplňků pro automobily. My se dnes podíváme na zimní pneumatiky v rozměru 195/65/R15.

Jak probíhá testování?

Testování zimních pneumatik se provádí vždy na jednom konkrétním vozidle, a to ve stejný den, často v nočních hodinách, aby byly minimalizovány vlivy kolísání teplot ve Finsku. Po ukončení testů následuje důkladné zhodnocení chování vozidla, jeho odezvy na řízení a schopnosti trakce. Všechny tyto zimní pneumatiky jsou podrobeny testům v různých scénářích, zahrnující rovné plochy, klesání a stoupání, horské úseky, průjezdy zatáčkami a také testy na uzavřených okruzích. Všechny pneumatiky jsou nakupovány anonymně v kamenných obchodech, aby nemohlo dojít k zaměňování. Testování probíhalo po dobu tří měsíců a hlavními testovači byli Andreas Müller (42) a Martin Brand (37). Testováno bylo 16 značek pneumatik a my se nyní podíváme na to, jak dopadly.

Test zimních pneumatik

Mezi zimními pneumatikami, které zazářily v tomto testu díky svým vyváženým vlastnostem v různých podmínkách, vyniká americký výrobce Dunlop a jeho model SP Winter Response 2. Odborníci Andreas a Martin zmiňují několik hlavních předností tohoto produktu. První z nich je excelentní schopnost ochrany před aquaplaningem, což znamená, že tato pneumatika mimořádně účinně odvádí vodu z povrchu silnice a udržuje kontakt s vozovkou. Další klíčovou charakteristikou je krátká brzdná dráha. Tato pneumatika se také vyznačuje nízkou spotřebou paliva, což přináší dobrý pocit nejen pro řidiče a jejich peněženky, ale také pro životní prostředí. ADAC v roce 2021 hodnotil pneumatiky čtyřmi hvězdičkami, v roce 2022 klesl na hvězdičky dvě. Pneumatiky v rozměru 195/65/R15 pořídíte v průměru za 1 520 korun bez započtení dopravy.

Pneumatika Goodyear UltraGrip 9+ obdržela téměř stejné celkové hodnocení jako model Dunlop. Zde se však potvrzuje, že dezén Goodyearu poskytuje vynikající záběr především na sněhu a ledu. Ve sledovaných disciplínách, jako je brzdění na sněhu a ledu, i ovladatelnost na sněhu, Goodyear dosáhl dobrého hodnocení. Při brzdění na sněhu obdržela tato pneumatika známku 1.8, což svědčí o výjimečné schopnosti brzdit na sněhu. Stejně tak byla oceněna za brzdění na ledu s hodnocením 1.8. Při disciplíně ovladatelnost na sněhu dosáhla známky 1.8. Pořídíte v průměru za 1 900 korun.

Pro srovnání můžeme zmínit, že pneumatika Dunlop získala hodnocení 2.0 za brzdění na sněhu a 2.3 za brzdění na ledu.

Pro řidiče, kteří preferují umírněnou a bezpečnou jízdu nad sportovními výkony mohou být vhodné zimní pláště, které v testu ADAC skončily na třetím místě, Michelin Alpin 6. Tyto pneumatiky vynikají několika klíčovými vlastnostmi, které zahrnují neuvěřitelný kilometrový nájezd, prvotřídní hodnocení na suchu a ledu, a unikátní technologii EverGrip, která je dělá výjimečnými na trhu. Pokud jde o životnost, díky měření kilometrového nájezdu provedeného v rámci dalšího testu od ADAC, se ukázalo, že s třemi sadami pneumatik Michelin ujedete stejný počet kilometrů jako s čtyřmi sadami pneumatik od konkurenčních značek. Pneumatiky je možné pořídit v průměru za 1 950 korun.

Zimní pneu 195/65 R15 ekonomické třídy s dopravou zdarma

Na čtvrtém místě v tomto žebříčku zimních pneumatik naleznete pneumatiku Vredestein Wintrac, kterou si můžete pořídit za cenu od 1 700 korun. Tato pneumatika vyniká krátkou brzdnou dráhou na suchém i mokrém povrchu a také výbornou odolností proti aquaplaningu. Je ideální volbou pro řidiče, kteří hledají výkonnou zimní pneumatiku za rozumnou cenu.

V žebříčku nejlepších zimních pneumatik se německá pneumatika Continental WinterContact TS 860 umístila na šestém místě. Aktualizovaná verze této pneumatiky, Continental WinterContact TS 870, nyní bojuje o pozornost a místo v testech s konkurenční pneumatikou Bridgestone Blizzak LM-005, která v tomto testu obsadila sedmou pozici – tato pneumatika letos obsazuje první příčky testů.

Na dvanáctém místě v tomto hodnocení najdeme českou značku Barum Polaris 5, což je skvělý výsledek, zvláště když vezmeme v úvahu, že se jedná o pneumatiku z ekonomické třídy. Až za touto českou pneumatikou skončila finská Nokian WR Snowproof, což svědčí o konkurenceschopnosti českého výrobce na trhu se zimními pneumatikami. Nejhůř v tomto testu dopadly pláště GT Radial WinterPro 2 spolu s Kumho Wintercraft WP51.

Test zimních pneumatik 195/65 R15 2021 - ADAC
MístoVýrobce/Model zimních pneumatik
1.Dunlop SP Winter Response 2
2.Goodyear UltraGrip 9+
3.Michelin Alpin 6
4.Vredestein Wintrac
5.BFGoodrich G-FORCE WINTER 2    
6.Continental WinterContact TS 860
7.Bridgestone Blizzak LM-005
8.Falken EuroWinter HS01
9.Laufenn I Fit LW31
10.Maxxis Premitra Snow WP6
11.Yokohama BluEarth-Winter V906
12.Barum Polaris 5
13.Nokian WR Snowproof
14.General Altimax Winter 3
15.GT Radial Champiro WinterPro 2
16.Kumho WinterCraft WP51

Prémiové zimní pneumatiky 195/65 R15 s dopravou zdarma

Zdroj info: Autoklub České republiky, Test Pneumatik, Pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články