PRÁCE 🧰

Test zimních pneumatik 185/65 R15 aneb Jaké obutí zvolit na letošní zimu?

14. 11. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy pneu dle rozměru Testy zimních pneu Rádce motoristy Škoda

Zima se nezadržitelně blíží, povinnost přezout na zimní pneumatiky je již dokonce platná 14 dní. Podívali jsme se na to, jaké pláště jsou nejlepší v rozměru 185/65 R15 nejčastěji používaném na voze Škoda Fabia.

Test zimních pneumatik 185/65 R15 (recenze)

Na úvod je třeba si říct, že s výběrem zimních plášťů to není tak, že se prostě člověk podívá to tabulky s výsledky testu, vítěze si najde v eshopu a objedná. Žádné zimní pneumatiky totiž neexcelují ve všech disciplínách. Některé budou výborně držet na sněhu, ale na mokré vozovce je překonají jiné. Ty zase nemusejí podávat optimální výkon na zledovatělém povrchu. Je tedy ideální se zamyslet nad tím, do jakých podmínek zimní gumy kupujeme a podle toho vybírat.

Proto si rozdělíme optimální výběr do několika kategorií nebo chcete-li škatulek. Jako zdroj a autorita nám poslouží loňský test německé organizace ADAC, o jejíž fundovanosti nepochybujeme.

Zimní pneu 185/65 R15 s dopravou zdarma

Do města

Jakkoliv se může zdát, že nejdůležitější disciplínou pro zimní pláště je jejich výkon na sněhu, není to tak úplně pravda. V městském provozu člověk daleko víc ocení solidní chování na mokré vozovce, případně dokonce na zcela suchém povrchu. V tomto směru lze asi doporučit pláště Kleber Krisalp HP3, které na suchu vyšly z testu jako nejlepší. Poradí si i s mokrým povrchem, ale pro provoz na sněhu a ledu lze vybrat i lépe.

Obutí do hor/univerzální použití

Předpokládejme, že potřebujete jezdit od podzimu do jara na sněhu, zimu trávíte ve výše položené horské chatě, případně se řadíte k nadšencům do lyžování. Optimální bude vzít absolutního vítěze testu, který vlastně v ničem nepropadá. Na sněhové pokrývce či vodě však naprosto exceluje, za bonus lze považovat i nejnižší spotřebu z celého srovnání (o toto prvenství se paradoxně dělí i s absolutním propadákem). Dunlop Winter Response 2 je to, co shánějte.

Zimní pneu na dálnice

Jezdíte-li spíše delší trasy po dálnicích či silnicích první třídy, které jsou obvykle v zimě udržované prioritně, tak asi neřešíte tolik sníh, ale spíše sucho, mokro, eventuálně led. A v neposlední řadě se bude hodit i nižší opotřebení plášťů. Zde bychom vsadili na Michelin Alpin A4, ačkoliv ty vyšly z testu jako druhé nejhorší pokud se podíváme na spotřebu a jsou i poměrně hlučné.

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

Pro šetřílky

Přezutí na zimní obutí není zrovna levná záležitost, takže chápeme, pokud je pro někoho prioritou nízká cena. I pláště do tisícovky mohou mít solidní vlastnosti. Hankook Winter i*cept RS3 W462 je guma, která není vyloženě excelentní v ničem, ale koupíte do patnácti stovek jednu. Za své peníze dostanete veskrze stále výborné pláště, na ledu bude potřeba jet o něco pomaleji než s těmi špičkovými, ale poměr cena výkon vychází skvěle. Jezdíte-li v zimě jen "kolem komína", případně jen když je to opravdu nutné, nebojte se jich.

Zdroj médií: pixabay.

Podobné články