PRÁCE 🧰

Výměna oleje Ford Focus

16. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Výměna oleje Výměna oleje dle auta Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Jedničkové a zejména dvojkové Fordy Focus jsou stále na silnicích k vidění. A zejména druhá generace se stala populární a dostupnou ojetinou.

Výměna oleje Ford Focus

Články na téma výměna oleje v modelu vozu:

  1. Výměna oleje Fabia
  2. Výměna oleje Škoda Octavia 3. generace
  3. Výměna oleje Škoda Octavia 2. generace
  4. Výměna oleje Ford Focus - právě čtete

Ford Focus MK1

Benzinové motory

Pro všechny zážehové jednotky doporučuje Ford mazivo označené jako Formula E SAE 5W-30. To se dnes už nedělá, ale bylo nahrazeno olejem označeným Ford Formula F 5W-30, který pokrývá i starší normy právě pro jedničkové Focusy. Pro všechny benzinové motorizace bude stačit pětilitrové balení. Jako případnou náhradu předepisuje automobilka jakékoliv mazivo SAE 5W-30 splňující požadavky specifikace Ford WSS-M2C913-B. Nedá se říct, že by byly motory na olej nějak náročné, jsou uživatelé, kteří používají běžnou 5W-30, jezdí denně a auta jim fungují bez problémů.

Naftové motory

Vznětové motory jsou trochu jiná písnička. 1,8 TDDi jsou takové chrochtáky, ale poměrně spolehlivé. Kultivovanější 1,8 TDCi jsou na kvalitu maziva hodně citlivé a obecně bychom asi u fordích nafťáků moc neexperimentovali a sáhli po předepsaném oleji. Tím je možná trochu překvapivě Formula E SAE 5W-30, tedy i modernější náhražka Formula F 5W-30. Ano, je to stejné mazivo, jako u benzinových motorů. Náplň je ale docela velká, i s filtrem je to 5,6 litru, kupte proto ideálně dvě pětilitrovky, eventuálně pětilitrové a litrové balení. Vyplatí se i zkrácení intervalu výměny na deset tisíc kilometrů.

Ford Focus MK2

Benzinové motory

Všechny motory, krom 2.5 Duratec-RS, mají předepsán olej splňující specifikaci WSS-M2C913-C. Pokud nemáte tento, povoluje Ford mazivo podle specifikace SAE 5W-30SAE 5W-40 (kromě vozidel spalujících palivo E85) nebo SAE 10W-40, který splňuje specifikace dle ACEA A5/B5 nebo ACEA A3/B3. Tyto agregáty mají všechny objem olejové náplně pod 5 litrů. Motor 2.5 Duratec-RS pak musí bezpodmínečně dostávat pouze olej 0W-40 podle specifikace WSS-M2C937-A. Tady už si ale připravte alespoň 5,8 litrů maziva.

Naftové motory

Platí to, co u motorů benzinových, s ohledem na vyšší citlivost vznětových jednotek bychom se více drželi specifikace WSS-M2C913-C. Pozor jenom na objem olejové náplně. Menší 1,6 TDCi má 3,8 litru, obě větší jednotky (1,8 TDCi a 2,0 TDCi) mají 5,5 a 5,6 litrů, takže to bude chtít víc než jednu pětilitrovku.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články