PRÁCE 🧰

Výměna oleje Škoda Octavia 3. generace

3. 6. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Výměna oleje Výměna oleje dle auta Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Trojková oktávka není špatné auto. Mezi ojetinami se dá vybírat ze stovek a tisíců kusů a kdo ji má doma v solidním stavu, ten si ji většinou střeží jak oko v hlavě.

Výměna oleje Škoda Octavia 3. generace

Články na téma výměna oleje v modelu vozu:

  1. Výměna oleje Fabia
  2. Výměna oleje Škoda Octavia 3. generace - právě čtete
  3. Výměna oleje Škoda Octavia 2. generace
  4. Výměna oleje Ford Focus

Aby auto dlouho a věrně sloužilo, vyžaduje jeho motor řádnou péči. Základem jsou samozřejmě pravidelné a včasné výměny oleje. Optimem je u Octavie 15 tisíc kilometrů, v případě častějších jízd na krátké trasy se vyplatí zkrácení klidně na 10 tisíc. Výměna samotná není složitá.

Jak vyměnit olej

Zahřejte motor a postavte auto na rovnou plochu a klidně ho přizvedněte heverem, abyste se pod něj lépe dostali. Zajistěte ho proti případnému pádu, ideálně podložením prkny nebo cihlami pod prahy. Povolte vypouštěcí šroub a vytékající olej nechejte vytékat do připravené nádoby. Mezitím můžete vymontovat olejový filtr a víčko pro dolévání oleje do motoru.

Následně nechte auto klesnout znovu do vodorovné polohy, aby všechen olej vytekl. Jakmile vyteče ven, znovu zvedněte vůz a zašroubujte vypouštěcí šroub zpět. Poté namontujte nový palivový filtr a můžete auto zase z heveru spustit na zem. Je čas nalít nový olej!

To dělejte pečlivě a dejte si klidně na čas, protože je snadné nalít tam víc, než je potřeba. Po dolití motor nastartujte, nechte ho chvíli běžet a pak ho zase třeba na hodinu vypněte. Následně změřte hladinu oleje a případně dolejte, aby byla někde zhruba v polovině mezi ryskami.

Jaký olej zvolit?

Otázku oleje zodpovíme velmi jednoduše - ten, který tam přijde. Moderní přeplňované agregáty vyžadují přesné dodržení specifikace, která je u škodovky definována normou "VW", za kterou následuje ještě číselné označení. Nemůžete tedy sáhnout vedle. Samozřejmě je dobré dodržet i stejnou SAE specifikaci, tedy neměnit bezhlavě 5W-30 za 10W-40.

Benzinové motory

  • 1,0 TSI - VW 502 00, objem 4 litry
  • 1,2 TSI - VW 502 00, objem 4 litry
  • 1,4 TSI - VW 502 00, objem 4 litry
  • 1,8 TSI - VW 502 00, objem 5,2 litrů
  • 2,0 TSI - VW 502 00, objem 6,6 litrů

Naftové motory

  • 1,6 TDI - VW 507 00, objem 4,6 litrů
  • 2,0 TDI - VW 507 00, objem 4,6 litrů

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články