PRÁCE 🧰

VIDEO: Při jakých otáčkách zabírá turbo

3. 6. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Základní info k turbu

Každé turbo je nastavené malinko jinak, ale všechna víceméně zabírají ve stejných otáčkách. A je zajímavé, že to nejsou tak úplně ty otáčky, kdy řidič cítí „kopanec“. Turbodmychadlo totiž zabírá mnohem dřív.

Kdy spíná turbo

Předem se omlouváme za možná trochu matoucí titulek – ono turbo vlastně ani nespíná, je totiž sepnuté neustále. Otáčky turba se každopádně zvětšují s tím, kolik přes něj teče výfukových plynů a záleží samozřejmě i na tlaku těchto plynů. Ten se reguluje pomocí proměnné geometrie lopatek, což je stále ještě doména spíše naftových motorů.

Spíná se startem motoru

Turbodmychadlo, respektive jeho střed, se má správně točit od okamžiku, kdy je nastartovaný motor. Otáčky jsou ale tak nízké, že tlak, který na kompresorové straně turbo dává, není takový, aby byl jeho efekt znatelný. Až s tím, jak se otáčky zvyšují a stoupá množství produkovaných plynů, začne se tlak zvyšovat a kolem 1 800 otáček začíná přeplňování fungovat, vůz jde víc za plynem a do otáček. Běžný řidič si toho všimne kolem 2 000 otáček, kdy už je znatelné, že přeplňování funguje a motoru pomáhá k vyšší účinnosti.

Je lepší, když zabere později než dřív

Lze sice seřídit turbodmychadlo tak, aby spínalo dříve, tedy v nižších otáčkách. Jenže tady nastává problém při jízdách třeba v koloně. Řidič se bude rozjíždět dejme tomu na 1 200 otáček, kdy už ale bude turbo zabírat. Dojde tak ke dvěma věcem. Jednak bude motor zabírat v nízkých otáčkách, takže pokus o pomalejší rozjezd skončí pravděpodobně protočením kol. A druhý negativní efekt to bude mít na samotné turbo, které pokaždé vyletí do otáček a následně spadne zpět na „volnoběžné“, což se podepíše na jeho zkrácené životnosti.

VIDEO: Kdy spíná turbo

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články