PRÁCE 🧰

Jak ušetřit na povinném ručení? Poproste o pomoc rodiče, porovnávejte a nezapomeňte na bonusy

17. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Některé pojištění je dobrovolné, jinému se člověk ze zákona nevyhne. Příkladem druhé zmíněné kategorie je pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, kterému u nás nikdo neřekne jinak, než povinné ručení. Jak na něm ušetřit a nespálit se?

Rady a tipy, jak na povinném ručení ušetřit

Ceny povinného ručení rostou

Zhruba od března letošního roku začaly posílat pojišťovny svým klientům faktury na vyšší částky. Ceny povinného ručení totiž začaly stoupat v důsledku doznívající pandemie i situace na Ukrajině, která jde ruku v ruce se zdražujícími materiály, energiemi i lidskou prací.

Ačkoliv tuzemské pojišťovny zdražily v průměru o šest až sedm procent, na výsledném pojistném to řidiči pocítí. Mnoho z nich tak volí cestu nejmenšího odporu – výpověď stávající smlouvy a sjednání levnější pojistky. Nejlevnější povinné ručení se ovšem automaticky nerovná to nejvýhodnější.

Proto je dobré vědět, jaké cesty ke snížení pojistného existují a jak je zvolit s ohledem na maximální pojistnou ochranu a dostatečné limity pojistného plnění. Pokud vás zajímá, jak na povinném ručení ušetřit, vyzkoušejte některou z následujících rad.

Rady a tipy, jak na povinném ručení ušetřit

Povinné ručení: Kalkulačka mnohé napoví

Toto zákonné pojištění u nás nabízí nespočet pojišťoven. Proto občas může být složité se v jednotlivých nabídkách bezpečně zorientovat. Pro tyto příklady je dobré využít nejrůznějších srovnávačů a kalkulaček, které za vás porovnají dostupné produkty (zpravidla i neveřejné nabídky) a seřadí je podle ceny nebo dalších parametrů.

Měli byste vědět: Sjednávat povinné ručení na základě ceny není příliš prozíravé. Více než cena povinného ručení by vás měl zajímat rozsah pojistné ochrany, limity pojistného krytí i výluky, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho úplně odmítnout.

Nezapomínejte na bonusy

Pokud patříte mezi aktivní a „vyježděné“ řidiče, určitě budete mít povědomí o tom, co jsou to bonusy a malusy. Díky bonusům za bezeškodní průběh můžete při sjednávání povinného ručení získat až 60 % slevu. Tahle výhoda je navíc mezi jednotlivými pojišťovnami přenositelná!

Povinné ručení: Cena bude nižší při online sjednání

Řada nezávislých online srovnávačů a kalkulaček vám umožní povinné ručení nejen porovnat, ale taky sjednat. To bez toho, abyste museli opouštět pohodlí domova nebo vstávat od obrazovky počítače, či mobilu. Některé pojišťovny dokonce nabízejí za online sjednání slevu nebo jiný bonus. Vždy je ale samozřejmě potřeba informovat se o konkrétních podmínkách vybrané pojišťovny.

Rady a tipy, jak na povinném ručení ušetřit

Sjednejte si komplexní pojistku a zaplaťte pojistné na rok

Povinné ručení, jak už ostatně jeho název napovídá, je ze zákona povinné a uzavřené ho proto musí mít každé vozidlo vyrážející na pozemní komunikace. Naproti tomu havarijní pojištění si řidiči sjednávají dobrovolně. Kryje totiž škody na jejich vozidle nebo zdraví a životě posádky. Pokud si u vybrané pojišťovny sjednáte povinné ručení a havarijní pojištění zároveň, opět můžete čerpat zajímavou slevu. Ta bude ještě vyšší, pokud pojistné zaplatíte jednorázově na celý rok.

Poproste o pomoc rodiče

Řidiči, kteří spadají do rizikové skupiny (do 25 let nebo nad 60 let), platí za pojistné nejvíce. To je starý známý fakt, který ale můžete poměrně snadno „obejít“. Provozovatel vozidla totiž nemusí být zároveň jeho vlastníkem. Levnější povinné ručení si tak můžete sjednat třeba na svoje rodiče.

Náš tip: Dražší je obecně povinné ručení ve velkých městech. Pokud tedy žijí rodiče na vesnici nebo v městě s menším počtem obyvatel, bude výsledná úspora na pojistném ještě vyšší!

Každý rok aktualizujte smlouvu

Pamatujte, že váš vůz stárne a ztrácí na ceně. A cena pojištění auta se odvíjí od obvyklé ceny vozu. Pojistnou smlouvu tedy minimálně jednou ročně aktualizujte a nebojte se oslovit taky konkurenční pojišťovny. Pokud najdete výhodnější nabídku, pojišťovnu o výpovědi informujte s dostatečným předstihem!

Zdroj info: Česká kancelář pojistitelů, pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články