PRÁCE 🧰

Škoda představila Enyaq - první opravdový elektromobil značky

12. 2. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Škoda

Automobilka Škoda sice už má svůj elektromobil, ale Citigo e iV vychází z klasického vozu se spalovákem, takže je to do jisté míry kompromis. Tím prvním pravým elektrickým vozem bude Enyaq.

Možná se podivujete nad trochu zvláštním názvem automobilu. Ten ale nebyl zvolen náhodně. Naopak, písmeno "Q" na konci mají všechna SUV škodovky (Kamiq, Karoq, Kodiaq). Původ názvu je třeba hledat v irském slově "enya", což znamená "zdroj života".

Enyaq bude postaven na modulární koncernové platformě MEB, která v rámci koncernu bude sloužit čistě pro elektromobily. Vůz bude jakýmsi milníkem pro značku Škoda, protože to bude skutečně první čistokrevný elektromobil, nepřijde tedy hybridní, ani čistě spalovací varianta.

Pokud vás zajímají parametry vozu, tak v tomto směru zatím Škoda žádné informace neposkytla. Enyaq ale s nejvyšší pravděpodobností dostane pohon všech kol. Baterie je samozřejmě součástí již zmíněné platformy, respektive je zabudovaná v podlaze. Její kapacita ale zatím není známa, stejně jako výkon motorů nebo třeba zrychlení nebo dojezd.

Stejně tak neznáme ani finální podobu auta, ale do značné míry by měla vycházet ze studie Vision iV. Tedy mohutnější, avšak velice aerodynamické tvary, vzdušný interiér a prvky odkazující na zemi původu.

Zdroj médií: škoda.

Podobné články