PRÁCE 🧰

Půjčení auta do Chorvatska se vám může pěkně prodražit. Co dělat, aby k tomu nedošlo?

20. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Možnosti dopravy

Chorvatsko je jednou z destinací, kde si Češi o letní dovolené rádi pronajímají auta. Většinou stačí k půjčení pouze řidičský průkaz a doklad totožnosti. Aby vás ale půjčení auta do Chorvatska nezruinovalo, poradíme, na co si dát pozor.

Půjčujete si v Chorvatsku auto? Poradíme, na co dát pozor, aby vás to nevyšlo draho

Články na téma jak se dostat do Chorvatska:

  1. Autovlakem do Chorvatska - vyplatí se to? (2022)
  2. Karavanem do Chorvatska
  3. Chystáte se (auto)vlakem do Chorvatska? Poradíme s cenami i trasou
  4. Půjčujete si v Chorvatsku auto? Poradíme, na co dát pozor, aby vás to nevyšlo draho - právě čtete
  5. Vlakem do Chorvatska v roce 2023

Čtěte recenze

Spoléhat na velké a zavedené půjčovny aut rozhodně nemusí být na škodu. Většinou totiž půjčují nová a udržovaná auta, vůz budete moci za příplatek vrátit v jiné pobočce, než jste si ho vyzvedli, většinou ale za tyhle služby také zaplatíte víc než v menších rodinných půjčovnách. Vždy je tak důležité rozhodovat se na základě ověřených uživatelských recenzí.

Ověřte podmínky vypůjčení

Podmínky, které vám půjčovna předloží k podpisu, by měly být minimálně v angličtině. Pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat. Počítejte s tím, že auto musíte vrátit minimálně s takovým množstvím paliva v nádrži, s jakým jste ho dostali. Častá je politika plná-plná, tedy s plnou nádrží auto dostanete a s plnou ho taky vrátíte.

100% příprava: Pokud se přeci jenom rozhodnete pro svůj vlastní automobil, měli byste věnovat pozornost připojištění, které je schopné pokrýt rizika jako je porucha, vandalismus nebo krádež. Připojistit se můžete v rámci cestovka, nebo si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Auto si nafoťte ze všech stran

Hned po tom, co si auto přeberete, nafoťte (nebo natočte) si ho ještě v půjčovně ze všech stran. A ideálně tak, aby to viděla obsluha, která vám auto předává. Předejdete tak zbytečným dohadům o každý škrábanec, který mohou zaměstnanci půjčovny při přebírání auta „objevit“.

Chtějte plné pojištění

Při půjčování auta v zahraničí trvejte na plném pojištění (full insurance) a ověřte, co všechno pojistka konkrétní půjčovny kryje. Může se stát, že nebude krýt případné škody na podvozku, pneumatikách nebo čelním skle. Vždy také ověřte limity pojistného plnění, případně si nebojte za lepší pojištění auta připlatit.

Pozor na spoluúčast

Ideálně zvolte takovou půjčovnu, u které není součástí pojištění spoluúčast. V případě sjednání spoluúčasti si totiž autopůjčovna může zablokovat na vaší kartě nemalý obnos, s jehož vrácením většinou nepospíchá. O to hůř, pokud se jedná o spoluúčast ve výši několika set eur!

Chraňte se i jinak

Půjčení auta do Chorvatska může proběhnout bez komplikací. Vždy je ale dobré myslet na zadní vrátka a případné škody na vozidle nechat pojistit nejen ve vybrané autopůjčovně, ale také třeba u klasického cestovního pojištění v sekci „odpovědnost“.

Tady je vždy nutné ověřit, na co se vybraná pojistka v rámci odpovědnosti vztahuje, do jaké výše vybraná pojišťovna případné škody kryje a pročíst také seznam výluk, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Většinou za rozšíření cestovního pojištění o odpovědnost zaplatíte jen několik stokorun navíc, takže nejde o nijak závratné částky. V případě komplikací při půjčení auta v Chorvatsku vás ale může vhodně nastavené pojištění uchránit dalších dodatečných výdajů, které se mohou šplhat do stovek i tisíců eur!

Náš tip: K zapůjčení vozidla do zahraničí vám může přijít vhod pojištění technické asistence v cestovním pojištění.

Co když se vám stane dopravní nehoda?

Pokud se vám s půjčeným autem stane nehoda, vždy volejte policii a nechte si vypsat policejní protokol pro pojišťovnu! A to nejen pro tu, u které jste si auto v Chorvatsku půjčovali, ale zejména pro tu tuzemskou, u níž jste si nechali pojistit odpovědnost. Mějte ovšem na paměti, že pokud nehodu spácháte například pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek, nedostanete od pojišťovny ani korunu!

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články