PRÁCE 🧰

Předstany na karavan - jaké jsou druhy?

22. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Cestování v karavanu může být skvělý způsob, jak poznávat nové části republiky i světa. Prozatímní domy na kolečkách vám ale nabízejí jen omezený obytný prostor. Proto je občas dobré si ho zvětšit pomocí předstanu.

Předstan ke karavanu

Pokud cestujete s karavanem, máte oproti osobnímu vozu mnohem více místa na uložení věcí, práci i odpočinek. Ale rozhodně ho není tolik, aby nebylo příjemné si vytvořit ještě trošku osobního prostoru navíc. K tomu vám může pomoci předstan, který jednoduše připojíte ke karavanu a můžete jej nerušeně využívat.

Předstan ke karavanu je možné jednoduše rozložit a složit. Nicméně pokud plánujete přesouvat se každý den z místa na místo, nejspíš se vám s nimi nebude chtít manipulovat každý den. Pokud máte v plánu zakotvit v jednom kempu na více dní nebo dokonce týdnů, budou se vám tyto extra metry náramně hodit. Můžete si posedět venku i v případě, že počasí nebude zrovna vlídné, vytvoříte si vlastní jídelnu nebo třeba hernu pro děti.  V případě, že si pořídíte speciální předkoberec, nebudete muset řešit ani zouvání a obouvání bot při přechodu mezi předstanem a karavanem.

Předstany ke karavanu - jednotlivé druhy

Při nákupu předstanu ke karavanu můžete vybírat z různých materiálů, druhů podpěrných tyček i velikostí.

Dlouhý předstan

Předstan, který má délku stejnou jako celý karavan, vám poskytne nejvíce extra místa a zázemí do jakéhokoliv počasí. Jeho nevýhodou je ale vysoká hmotnost a těžší manipulace. Pokud budete takový předstan instalovat na váš karavan, počítejte s tím, že vám to zabere několik desítek minut. Proto je tento typ vhodný převážně pro ty, kteří plánují zůstat na jenom místě minimálně celý týden.

Celodlouhé stany nabízejí řadu různých možností využití. U některých je možné dle potřeby odepnout stěny, zatemnit okna nebo využít zabudované síťky na mouchy.

Vchodový předstan

Jak už název napovídá, vchodové předstan kryje pouze prostor nad vchodem do karavanu. Nenabízí tolik prostoru jako předchozí typ, ale na druhou stranu je skladnější a rychleji postavený. Stavba celého předstanu na karavan vám zabere pouze několik minut a proto ho ocení hlavně ti, kteří plánují na jednom místě strávit pouze pár dnů. I tak vám tento typ přístřešku může poskytnout krytý prostor navíc v případě deště nebo přechodný úložný prostor.

Stínící střecha

Tyto plachty vám neposkytnou takové soukromí a ochranu jako předstany ke karavanu, ale i tak je v případě deště nebo naopak silného sluníčka oceníte. Plachta má tvar obdélníku, který se nasune do lišty pro předstan a umístí do úrovně střechy. Zbývající oporu zajistí tyčky, kterými plachtu ukotvíte. Samotná stavba je jednoduchá a ve složeném stavu je plachta prostorově nenáročná.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články