PRÁCE 🧰

Jak funguje chemické WC a proč ho vozit s sebou v karavanu nebo obytňáku

9. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Při cestování s karavanem nebo obytňákem ne všude najdete možnost využít klasickou toaletu. Proto je dobré si s sebou přibalit také chemické WC, které vám poskytne potřebné zázemí.

Jak funguje chemické WC

Chemické WC je jednou z alternativ, jak vyřešit nepřítomnost klasické toalety při cestování karavanem nebo obytným vozem. Při cestách nenajdete všude veřejně přístupné záchody a ne vždy je vhodné vykonat potřebu přímo v přírodě. Pro některé lidi je to dokonce zcela nepředstavitelné. A proto je dobré si s sebou přibalit chemické WC.

Jak funguje chemické WC a z čeho se skládá?

Chemické WC se skládá ze dvou oddělitelných částí. Jedna představuje nádrž na odpad a ve druhé se nachází zásobník oplachové vody.

Odpadní nádrž

V odpadní nádrži se skladují fekálie, které se díky chemickému roztoku postupně rozkládají. Roztok je do nádrže třeba nalít před použitím a přidat malé množství vody pro správné fungování. Četnost vylévání odpadní nádrže závisí na tom, jak často budete WC používat a jaký je objem odpadní nádržky.

V každém případě byste měli odpadní nádrž vylévat pouze na místech k tomu určených. Při použití modrého chemického roztoku je možné obsah vylévat pouze do speciálních výlevek. Pokud nádrž naplníte zeleným roztokem, který je sice méně účinný, ale ekologičtější, můžete v případě nouze obsah vylít do vykopané jámy v přírodě nebo do klasického odpadu.

Nádrž na vodu

Čistá voda v nádrži slouží k opláchnutí WC po vykonání potřeby. Nádrže můžou být různě velké. Menší je třeba častěji doplňovat, ale jsou mnohem skladnější než ty velké. Druhé jmenované ale vydrží o poznání déle. Do nádržky je dobré přilívat speciální roztok, který toaletu dezinfikuje a zároveň osvěžuje okolní vzduch.

Údržba chemického WC

Kromě pravidelného vylívání odpadní nádrže a doplňování oplachové vody je třeba jednou za čas věnovat čas komplexní údržbě chemického záchodu. Při vylívání záchodu byste měli odpadní nádrž vypláchnout vodou, aby v ní nezůstávaly nahromaděné usazeniny. Ty je ale třeba několikrát do roka rozpustit pomocí speciálního čistícího roztoku.

Pokud používáte chemický záchod, měli byste si pořídit také speciální toaletní papír, který se v roztoku rozpustí. Klasické toaletní papíry jsou vůči jeho působení odolnější. Je proto lepší investovat o něco více do snadněji rozložitelného, ušetří vám práci.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články