PRÁCE 🧰

Vybíráme měnič napětí do auta 12V/230V

31. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Na cestách se může hodit, když je možnost napájet nějaký spotřebič z baterie vozu. Jenomže ne všechna auta mají 230V zásuvku, takže je třeba sáhnout po měniči napětí.

Vybíráme měnič napětí do auta 12V/230V

Měnič napětí do auta nebo karavanu má za úkol změnit vlastnosti elektrického napětí poskytovaného palubní sítí vozu tak, aby bylo možné napájet spotřebiče, které běžně připojujeme do zásuvek v domácnostech. Mění tedy stejnosměrný proud (12 VDC) na střídavý (230 VAC). Na internetu snadno takový měnič do auta naleznete pod označením měnič napětí 12V/230V.

Levnější varianta měniče napětí do auta

Při výběru měniče je dobré zvážit několik faktorů. Tím nejzásadnějším je, jaký druh elektroniky budete skrze měnič napájet a jak často tak budete činit. Bude-li to jednou za čas, třeba na dovolenou a pro spíše odporové zátěže (topná tělesa, svítidla, nabíječky, napájecí adaptéry laptopů...) můžete s klidem zvolit levnější variantu s modifikovaným sinusovým průběhem.

Levné měniče napětí pro automobily v nabídkách e-shopů

To znamená, že průběh výstupního proudu není krásná, čistá, hladká sinusoida, ale je více skokový. Na to jsou citlivé třeba mikrovlnné trouby, kterým dlouhodobý provoz s tímto měničem neprospívá. Cenově se lze u méně výkonných variant dostat i pod tisícovku.

Dražší měniče napětí do auta

Lepším řešením je sáhnout po sice dražší, ale zároveň i univerzálnější možnosti, kterou je měnič se sinusovým průběhem výstupního proudu. Na tom lze provozovat prakticky cokoliv. Od počítačů, svítidel, přes elektromotory, až po třeba ledničky. Zde už si malinko připlatíte a dostáváme se na cenu od dvou tisíc korun.

Vyšší výkon není vše

Kritériem výběru by měl být i výkon. Snadno se tu dá sklouznout ke koupi měniče, který zkrátka "utáhne všechno", tedy s výstupním výkonem třeba 2500 W. Jenže chyba lávky. On totiž měnič napětí má určité ztráty sám o sobě, většinou zhruba 5-10 %, podle kvality provedení. Snadno tak může dojít k situaci, kdy baterku vycucne sám měnič, za kterým bude zapojena třeba jen nabíječka na telefon.

Výkonné profi měniče napětí pro automobily a karavany

Navíc palubní zásuvka autozapalovače zvládne jen 8 A, a to se bavíme o těch kvalitních. Měniče s vyšším výkonem se tak připojují přímo na autobaterii. Vždy je tak nutné zvážit, jaký výkon vlastně potřebujete a podle toho měnič vybírat. Zejména to platí pro kupce měniče napětí do karavanu.

Potřebujete měnič napětí 12V/230V?

Jelikož samotný měnič napětí do auta není úplně laciná záležitost, jeho provozování není vždy zcela efektivní a má i své limity (například kompresor mrazáku nebo lednice vyžaduje k rozběhu klidně šestinásobek výkonu, což ne každý měnič utáhne). Energie spotřebovaná zařízením se musí někde vzít, takže motor bude mít vyšší spotřebu (možná i dost znatelně), eventuálně bude nutné mít nastartováno i při parkování, aby nehrozilo úplné vybití akumulátoru.

Často je nejlepším řešením koupit třeba lednici na 12 V a k tomu napájecí adaptér laptopu do autozásuvky a je vystaráno. Je to vždy lepší a efektivnější řešení, pokud nepotřebujete napájet širší paletu elektrických zařízení.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články