PRÁCE 🧰

Markýza ke karavanu, jaké jsou druhy a kdy ji využijete?

5. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Markýzu ke karavanu nebo obytnému vozu doceníte nejen v případě deště, ale i při slunečném prostředí, kdy vám dopřeje vlastní stín. Vybírat můžete z několika různých druhů.

Markýza na karavan: Druhy a kdy se vám budou hodit

Kazetové markýzy na karavan

Kazetové markýzy jsou pevně přimontované ke střeše karavanu, odkud je můžete snadno rozvinout. Markýzu ke karavanu je možné buď vysunout, nebo rolovat. Záleží na konstrukci konkrétního výrobku.

Boční markýza

Jak už název napovídá, boční markýza se montuje na bok karavanu nebo obytného vozu. Vysunout ji můžete jednoduše pomocí kliky, která markýzu zároveň natočí do požadované polohy. Tento úkon je jednoduchý a rychlý, takže na přístřeší nebudete muset čekat nijak dlouho. Zároveň vám tento typ markýzy ke karavanu poskytne dostatek prostoru. Její nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Střešní markýza

Střešní markýza na karavan má podobnou konstrukci jako boční. Umístěná je ale na střechu karavanu nebo obytného auta. Díky tomu nezatěžuje konstrukci vozu. Markýzu ale musíte umístit na střešní adaptéry karavanu, které nebývají součástí balení. Je proto třeba koupit oba výrobky zvlášť a dát si pozor nejen na kompatibilitu s vozem, ale i vzájemnou slučitelnost obou výrobků.

Zadní markýza

Zadní markýza na karavan se na rozdíl od předchozích typů montuje na zadní část vozu. Odtud je pak možné ji rozvinout tak, aby vytvářela potřebný stín a přístřeší. Stejně jako předchozí druhy markýz je možné ji snadno rozložit pomocí kliky nebo elektrického motorku, který vám práci ještě více usnadní.

Markýza na karavan se stanem

Pokud chcete rozšířit plochu vašeho karavanu a mít k dispozici ještě více uzavřeného prostoru, můžete si pořídit markýzu se stanem. Tam si můžete vytvořit venkovní kuchyni, posezení nebo hernu pro děti. Při výběru stanu ale musíte myslet na to, aby všechny části byly vzájemně kompatibilní.

Sáčkové markýzy ke karavanu

Sáčkové nebo také pytlíkové markýzy na karavan jsou natočené na hliníkové tyči, ve které jsou instalované i podpěrné nohy. Celý výrobek je uložen ve skladném vaku, ve kterém ho můžete bez starostí přepravovat. Montáž zvládnete sami. Stačí markýzu ke karavanu vyndat z obalu a podle návodu rozložit.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články