PRÁCE 🧰

Ochrana auta před sluncem - zaručené tipy, které pomohou

19. 8. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Letní sluneční paprsky umí interiér auta skutečně nehezky vyhřát, takže pak dost dlouho trvá, než se podaří ho vychladit na přijatelnou teplotu. Jak se tomu bránit a co funguje nejlépe, ukázali odborníci z německého ADAC.

Jak ochránit auto před sluncem? Máme pro vás tipy!

Při měření se jednoduše vzalo několik stejných vozů (Dacia Duster), která byla postavena ven a vystavena slunečním paprskům. Každé z vozidel se jim bránilo jinak a do úvahy byla vzata i barva jako faktor určující, jak velké teplo v nevětraném autě bude. Referenční auto, tedy bez jakékoliv ochrany, mělo za polojasného počasí po 90 minutách teplotu vzduchu uvnitř 53 stupňů.

Zatmavená zadní skla

Spousta automobilek toto nabízí buď v některých vyšších výbavových stupních nebo třeba za příplatek. Folie na zatmavení skel se však dají pořídit i dodatečně a jejich přínos je neoddiskutovatelný. Zejména ti, kdo vozí na zadních sedadlech děti, si pochvalují, že na ně tolik nesvítí a přeprava je pro mladší pasažéry příjemnější. ADACu se podařilo zjistit, že teplota zadní lavice byla s fólií 48 °C, bez fólie to bylo 57 °C. Což je skutečně znatelný rozdíl! O tom, jaký to udělalo rozdíl v teplotě vzduchu uvnitř, se test nezmiňuje.

Prostěradlo na palubní desce

Může se to zdát jako docela dobrý fígl a ochrana rozpálenému volantu a palubní desce před řidičem – prostě přes to přehodíte prostěradlo. Bílá barva odrazí víc slunečních paprsků než tmavý potah volantu a plasty. Cožpak o to, ono to skutečně pomůže a volant můžete bez obav z popálenin sevřít rukou. Ale na teplotě vzduchu v autě se to podepsalo snížením jen o 3 stupně. Volant byl však o 26 stupňů chladnější!

Reflexní fólie za sklem

Už z pohledu prosté teorie je to ze dvou možných umístění fólie to horší. Když ji dáme před sklo, neprojdou sluneční paprsky do interiéru auta a neohřejí sklo. Pakliže je fólie za sklem, paprsky do interiéru pustíme, ohřejí jak sklo, tak i částečně fólii samotnou. Šancí, jak výsledek vylepšit, je mít fólii přesně tak velkou, jako je sklo samotné, tedy aby ho zakrývala celé. I tak ale byla teplota uvnitř auta jenom o 4 stupně nižší, než v autě bez fólie.

Náš tip: Jestliže plánujete cestu do zahraničí, nevyplácí se podceňovat cestovní pojištění, které vás dokáže ochránit při nečekaných situacích. Sjednání cestovního pojištění vám navíc zabere pouze pár minut, nabídky vám totiž porovná online kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejvýhodnější nabídky cestovního pojištění online

Reflexní fólie před sklem

Když dáme fólii z vnější strany skla, je to daleko účinnější a teplota vzduchu v autě byla při měření o 8 stupňů nižší, tedy 45 °C. Aplikace zvenčí má ale jistá specifika. Předně je dobré zajistit, aby vítr fólii neodfoukl, což se v praxi řeší tak, že se pořídí fólie dostatečně velká na to, aby šla ohnout přes A sloupek a přivřít dveřmi. Je taky dobré myslet na to, že mezi fólii a lakovanými částmi karoserie se může nacházet prach a pyl. Při jakémkoliv pohybu fólie se tato vrstva bude chovat jako abrazivo a lak začne se pokrývat jemnými škrábanci.

Plachta

Měření proběhlo i s plachtou, zakrývající všechna skla auta a střechu zvenku. Výsledek byl v tomto případě zdaleka nejlepší, protože teplota v autě byla o 10 stupňů nižší (43 °C namísto 53 °C). Efekt je tedy neoddiskutovatelný, nicméně jedná se o nejdražší způsob ochrany interiéru před sluncem a zároveň jsou zde rizika podobná, jako u fólie před sklem – hrozí poškrábání karoserie od prachu.

Bílé vs. černé auto

I barva auta samotného má samozřejmě určitý vliv. Není tajemstvím, že ve vozech černé barvy je zkrátka v létě o něco málo tepleji. Povrch karoserie černého auta byl dle ADAC ohřátý při pokusu na 65 °C, kdežto bílá karoserie měla pouze 44 °C. A uvnitř? V černém autě bylo o 5 stupňů větší horko než v bílém (53 °C proti 48 °C).

Doporučení Portálu řidiče: Chystáte se letos cestu na dovolenou absolvovat vlastním vozem?  Pokud ano, přibalte si s sebou i připojištění. Díky němu se vyhnete nepříjemnému řešení situací jako je porucha, vandalismus nebo krádež. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: ADAC.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články