PRÁCE 🧰

Nože v zahraničí a rozdíly oproti Česku

11. 8. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Česká republika má podle mnoha odborníků nejdokonalejší zákon o palných zbraních na světě. Jenže v zahraničí jsou zejména díky rozdílné bezpečnosti a kriminalitě za zbraně považovány někdy i nože. Což může být pro nic netušícího turistu problém.

Nože a jejich nošení v oblíbených destinacích

Zbrojní průkaz je v zemích na západ od nás docela problém získat. Legálně tedy držet palnou zbraň, ba dokonce mít možnost ji nosit na veřejnosti, je výsada opravdu jen minority občanů. Proto logicky ti, kdo se báli o svoji bezpečnost, sáhli po noži či jiné chladné zbrani. Jenže v devadesátých letech se s rozpadem Sovětského svazu dostala do celé Evropy nejrůznější individua s kriminálním pozadím a po přelomu tisíciletí následovala migrační krize, která s sebou přinesla totéž. Přibývalo přepadených a pobodaných lidí a západní vlády se rozhodly bojovat proti prakticky čemukoliv, co může posloužit v rukou kohokoliv jako účinná zbraň. O to víc mohou být nic netušící Češi překvapeni, když jim policie při silniční kontrole třeba v Německu nůž zabaví.

Na vlastní nůž

Autor článku uznává, že realita se od legislativy často může dost lišit. Vlastní zkušenost – teleskopický obušek byl policií při kontrole skutečně zabaven, bez papíru nebo nějakého potvrzení. Pochopil jsem, že příslušník nechce přidělávat problémy zbytečně mně ani sobě, vyřešili jsme to v podstatě rozumně. Klasický nůž mi bylo dovoleno si ponechat s tím, že ho mám raději uklidit do kufru. Švýcarský nožík byl policistům ukradený, možná i proto, že jsem přednesl argument o tom, že rande v přírodě vyžaduje otevření lahve vína, eventuálně i ukrojení klobásy.

Nože v Chorvatsku

Chorvatská legislativa je v tomto směru poněkud zvláštní prostá přesných definic. Při případném sporu by patrně musel rozhodnout soudní znalec. Nůž je zde považován za zbraň pro boj zblízka, pokud je k tomu uzpůsoben. Těžko tedy říct, jestli se jedná o nože s oboustranným ostřím nebo i větší nože třeba na sýr. Každopádně na veřejnosti nůž nosit nesmíte, pokud k tomu nemáte dobrý důvod. Za ten se dá považovat třeba rybaření, potápění, grilování a podobně. Za zbraně pro boj zblízka jsou však vždy považovány nože vystřelovací nebo jiné, které mají čepel ukrytou a jištěnou vyhazovacím mechanismem, případně gravitační nože.

Nože v Rakousku

Tamní legislativa je vcelku benevolentní a běžně většinou považuje za předměty k normálnímu použití. Nože s vystřelovací čepelí jsou zakázané a zákon je považuje za zbraně, stejně jako všechny nože upravené tak, aby měly větší ranivý účinek. Nože je zakázáno nosit na veřejné akce, do škol a na úřady.

Nože v Itálii

Během transportu je nutné mít nůž bezpečně uschovaný (tedy ne na těle nebo opasku). Ve městech je nošení nožů zakázáno, pro nože vystřelovací, motýlky a gravitační je potřeba mít speciální povolení. Zavírací nože a nože s pojistkou zakázány nejsou, ale je dobré mít k jejich nošení důvod.

Nože v Polsku

Z historických důvodů není povoleno ze země vyvážet nože vyrobené před rokem 1945. Na veřejné akce s sebou nůž nosit nesmíte. Nože, které nevypadají jako nože a mají ukrytou čepel, jsou považovány za zbraň. V lepším případě vám takový nůž zabaví, v tom horším dostanete pokutu.

Nože ve Slovinsku

Zakázány jsou nože vrhací, vystřelovací, s dvojitým ostřím a zkrátka všechny nože, které byly vyrobeny primárně tak, aby měly vysoký ranivý účinek. Švýcarské nože nebo klasické turistické zákon neřeší.

Nože v Německu

Kapitola sama pro sebe. Zakázané jsou nože pevné s čepelí delší než 12 centimetrů, nože otevíratelné jednou rukou, tedy motýlkové nebo vystřelovací. Zavírací kapesní nože jsou povolené, stejně jako klasické nože s pevnou čepelí do délky 12 centimetrů. Policie se obecně dívá s nedůvěrou na cokoliv, co má oboustranně naostřenou čepel. Při převážení je nutné mít nuž zabezpečený tak, aby k němu neměl přístup ani případný zloděj, který by teoreticky mohl vykrást auto – ideální je uzamykatelná skříňka. Na ulici raději nože nenoste vůbec a žádné.

Obecné rady

Pokud cestujete třeba s karavanem, pak s výjimkou Německa asi nemusíte mít obavy, že byste spáchali nějaký přestupek transportem kuchyňských nožů v rámci kuchyňky. Jejich účel je očividný. V místě dovolené je lepší nůž za pasem nenosit, v batohu klidně můžete mít švýcarák, do hor si v klidu vezměte i něco většího. Vždy však postupujte s rozumem, nepohybujte se po ulici s nožem v ruce a v autě ho v zájmu vlastního bezpečí vozte bezpečně uložený.

Zdroj info: mzv.cz, policista.cz, outdoorforum.cz, skrblik.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články