PRÁCE 🧰

Nové Volvo EX90 má přinést nevídanou úroveň bezpečnosti

21. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Elektromobilita Volvo

Švédská automobilka, která je doslova posedlá bezpečností svých aut přichází s novým elektromobilem. Model EX90 dostane to nejmodernější, co současná doba nabízí, to znamená spoustu kamer, ultrazvukové radary a dokonce LiDAR. Volvo postupně novinku bude představovat a vše vyvrcholí 9. listopadu, kdy se naplno odhalí veřejnosti.

Nové Volvo EX90 má přinést nevídanou úroveň bezpečnosti

Volvo má dva dost odvážné cíle. Tím prvním je být 100% uhlíkově neutrální, tedy bezemisní firmou, druhý je ještě smělejší – aby v žádném novém voze z jejich produkce nedošlo ke smrtelnému ani jinak závažnému zranění. Oba jsou samozřejmě ještě daleko, ale EX90 má zejména na poli bezpečnosti přinést zásadní inovace.

Elektromobil Volvo EX90 bude mít LiDAR

Nový model se bude odhalovat postupně a v celé kráse ho uvidíme 9. listopadu. Do té doby chce automobilka postupně vypouštět informace k tomuto vozu. Už teď ale víme pár zajímavých detailů. Že senzory uvidí vše kolem vozu v rozsahu 360°, není nic nového. To nejdůležitější se ale samozřejmě odehrává před autem, kam bude svůj pohled upírat LiDAR. Ten má být pomocí pulzujícího laserového paprsku být schopen snímat objekty ve svém zorném poli na vzdálenost stovek metrů, navíc s přesností na centimetry. Nepotřebuje ke své práci světlo a i při jízdě dálniční rychlostí vidí chodce čtvrt kilometru před sebou.

Nad to bude EX90 vybaveno pěti radary, osmi kamerami a 16 ultrazvukovými senzory. Vše samozřejmě řídí počítač, jehož software si je schopen skládat podle dat ze všech vstupů komplexní obrázek o situaci, vyhodnocovat ji a podle toho se zachovat. Volvo uvádí, že nasezení LiDARu může vést k 15-20 % redukci počtu dopravních nehod s vážnými nebo fatálními následky a celkově může o 9 % snížit šanci, že dojde k nehodě.

Produkcí auta samozřejmě práce nekončí. Volvo EX90 bude schopno generovat spoustu dat, ze kterých se s pomocí umělé inteligence a online propojení systém může učit a neustále se zlepšovat. S každou aktualizací tak bude možné dělat úpravy nastavení a předcházet tak třeba novému typu nehod.

Hlídá i řidiče

Bezpečnost auta se samozřejmě netýká jenom jeho okolí, ale i posádky uvnitř. Speciální senzory a kamery jsou schopné rozeznat aktuální míru koncentrace pohledu řidiče. Jedná se o technologii, který umožňuje zjistit, jestli je řidič unavený, rozrušený nebo nesoustředěný. V takovém případě systém decentně upozorní na potenciální nebezpečí, v případě potřeby pak naléhavější výzvou. Pakliže řidič usne nebo ho přepadnou vážnější zdravotní potíže, umí auto samo zastavit a zavolat pomoc.

Zdroj info: Volvo.
Zdroj médií: Volvo.

Podobné články