PRÁCE 🧰

Zájemci o nejbezpečnější Volvo mohou vůz dostat přednostně

1. 2. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Technologie Volvo

Vozy značky Volvo vynikají především v oblasti bezpečnosti. Automobilka ale řeší i to, aby její produkty měly co nejmenší dopad na životní prostředí. Vedle bezemisních pohonů jsou to i další chytrá opatření, která dávají smysl.

Zájemci o nejbezpečnější Volvo mohou vůz dostat přednostně

V hlavní roli udržitelnost

Automobilka nechce jít slepě cestou elektrifikace, ale chápe udržitelnost komplexněji. V EX90 samozřejmě nenajdeme žádnou zvířecí kůži, namísto ní je tu materiál Nordico, který tvoří recyklované plasty, vinyl a korek. Běžný textil nahradilo čalounění tvořené ze 70 % polyesterem a ze 30 % vlnou ze zvířat žijících v podmínkách volného chovu.

Zájemci o nejbezpečnější Volvo mohou vůz dostat přednostně

Dřevo použité na dekor palubní desky má doklad FSC, což znamená původ v udržitelném lesním hospodářství. Myslelo se i na takový detaily, jako jsou textilní koberečky, které jsou vyrobeny z recyklované příze. Celý vůz obsahuje 48 kilogramů recyklovaných plastů a materiálů s biologickým původem.

Ocel s menší ekologickou zátěží

Jednou z největších zátěží při výrobě auta je ale karoserie. U běžných vozů to znamená až 35 % z celkové uhlíkové stopy, u elektromobilu je to „jen“ 20 %. Volvo se ale i s tímto snaží pohnout! Ve spolupráci se specializovanou ocelářskou společností SSAB vyvíjí způsob, jak při výrobě oceli nahradit koksárenské uhlí elektřinou a vodíkem vyrobeným z obnovitelných zdrojů. Mimochodem, u Volva EX90 je karoserie tvořena z 15 % z recyklované oceli.

Volvo = bezpečnost

Nová vlajková loď naznačuje směr, jakým se bude značka ubírat. Ekologie však neznamená kompromis, z nastavených a neustále zvyšovaných bezpečnostních standardů Volvo nebude ustupovat. Důkazem je třeba bezpečnostní systém s lidarem, který ve spojení s kamerami a dalšími radary neustále střeží okolí auta v rozsahu 360 stupňů.

Zájemci o nejbezpečnější Volvo mohou vůz dostat přednostně

Svižné cestování

Baterie o kapacitě 111 kWh by měla zajistit nejen dojezd až 600 kilometrů, ale fungovat může i jako obří powerbanka, tedy zdroj energie třeba pro elektrické spotřebiče. Výkon je 408 koní, výhodou elektromobilů je i obří krouticí moment dostupný kdykoliv. Jeho hodnota je u Volva EX90 910 Nm. Na stovce je vůz za 5,9 sekundy, nabíjení možné výkonem až 250 kW. Znamená to, že z 10 % na 80 % nabití akumulátoru se u nabíječky dostanete za 30 minut.

Exkluzivní objednávky s přednostním dodáním

K zákazníkům se novinka v podobě modelu EX90 dostane v prvním čtvrtletí příštího roku. Kdo se zaregistruje k odběru novinek do 7. února, bude mít možnost si auto přednostně objednat, takže ho bude mít mezi prvními. Podmínkou bude složení vratného poplatku 15 tisíc korun.

Zdroj info: Volvo.
Zdroj médií: Volvo.

Podobné články