PRÁCE 🧰

Volvo bezpečnost umí – bude mít vnitřní radar

28. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Elektromobilita Volvo

Každý rok se opakuje to samé – po celém světě se objeví případy, kdy roztržitý rodič zapomene v autě své dítě a to následně trýznivým způsobem zemře. Volvo se rozhodlo, že minimálně u svých aut tomu zabrání.

Volvo EX90 dostane vnitřní radarový systém

Aby řidič nezapomněl na dítě nebo psa

Pro nové elektrické SUV EX90 automobilka vyvinula systém, který pomůže těmto tragédiím zabránit. Bude součástí základní výbavy a jeho úkolem je, aby řidič nezapomenul ve vozidle před jeho opuštěním dítě nebo třeba psa. V létě se totiž velmi rychle vyhřeje u auta interiér na nebezpečnou teplotu, v zimě je tomu naopak a během chvíle od vypnutí topení je uvnitř chladno.

Citlivé radary

Bezpečnostní systém je tvořen několika senzory, v podstatě radary. Jsou integrované ve stropní konzole, v lampičkách na čtení a v zavazadlovém prostoru. Pokrývají tedy celý interiér a umí rozpoznat i velmi jemné pohyby, například dýchání spícího miminka nebo štěněte. V okamžiku, kdy se řidič pokusí vozidlo uzamknout, dostane se mu upozornění, že něco není v pořádku a auto zkrátka zamknout nepůjde. Na středovém displeji se zobrazí upozornění, že je nutné zkontrolovat interiér, protože uvnitř někdo zůstal.

Pro roztržité řidiče

Systém je stavěný tak, aby zabránil zapomenutí dítěte nebo domácího mazlíčka z důvodu nepozornosti. Je tedy možné nechat někoho uvnitř auta vědomě. Stačí to potvrdit na displeji infotainmentu a klimatizace zůstane zapnutá, aby byl zajištěn tepelný komfort. V tomto režimu poběží klimatizační jednotka tak dlouho, dokud bude mít trakční akumulátor dostatek energie. Do budoucna automobilka nevylučuje možnost dalšího využití radarového systému v interiéru. Už teď je nicméně jisté, že bude mít i sekundární úlohu. Jelikož rozezná i velmi jemné pohyby, může fungovat i jako alarm.

Zdroj info: Volvo.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články