PRÁCE 🧰

Co nikdy nenechávat v rozpáleném autě

19. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Léto se pomalu blíží, a tak by se motoristé měli zamyslet nad tím, co běžně ve voze vozí a v letním období by spíše neměli. Důležitá je i volba parkování.

Co nikdy nenechávat v rozpáleném autě

Svíčka, čokoláda, voda v plastové lahvi, dítě na předním sedadle auta… to je jen slabý výčet toho, co byste v letních měsících neměli nechávat ve voze, neboť hrozí poškození a v případě dětí i usmrcení.

V autě na slunci může být během chvíle i 50 stupňů

Pokud totiž zaparkujete auto na parkovišti u obchodního centra, během pár minut v něm začne být už nedýchatelno, za dalších pár minut už v autě nevydržíte – schválně si to někdy zkuste sami. I po návratu z nákupu musíte uznat, že po otevření dveří vozu je uvnitř kabiny nesnesitelně a v takovém prostředí necháváte své dítě. Že je to nemyslitelné? Bohužel, stále se to děje.

Díky bohu za všechny všímavé občany, jinak by tragických událostí bylo v tomto ohledu mnohem více. Ostatně ani to, že dítěti pootevřete okna, není bůhví jaká výhra, neboť se dovnitř bude dostávat stále teplý vzduch a teplota se bude zvedat. Pokud tedy někam jdete, vezměte raději ratolest s sebou nebo alespoň zaparkujte ve stínu a otevřete všechna okénka. To samé se týká i zvířat. Psy v autě nenechávejte, raději je zanechejte doma, pokud víte, že se budete pohybovat mimo vůz déle jak deset minut.

Spotřební zboží, které do auta v létě nepatří

Co rozhodně nepatří do rozpáleného auta je třeba čokoláda, kterou jste tam zapomněli. Z pevného stavu se stane ten tekutý a pokud je sladká dobrota rozdělaná, snadno si zaděláte sedačky a interiér, který budete muset složitě čistit. Týká se to ale i jídla všeobecně. Obložený chleba se snadno zkazí a místo romantického večera by vás čekalo dlouhé sezení na záchodě. Do rozpáleného auta nepatří ani různé spreje a léky. Natlakované přípravky by snadno mohly explodovat a medikamenty se zase zkazit.

Někteří lidé si do vozů dávají svíčky ve snaze ušetřit za vůně do auta. Nápad dobrý, ale ne zcela praktický do veder. Vosk se může roztéct a zapříčinit znečištění. Pozor by si měli dávat řidiči, kteří mají kožené sedačky. Ty se dokáží rozpálit na vysokou teplotu a hrozí popálení kůže. A v neposlední řadě jsou to plastové lahve, které teplem mohou měnit tvar a ani pití, které jste nechali na slunci celý den, není nijak zvlášť dobré ke konzumaci a raději ho vyhoďte.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články