PRÁCE 🧰

Jídlo na cesty do auta

11. 6. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Vlastní jídlo je dobrým společníkem na dlouhé cesty. Po jakém ale sáhnout, abyste na další benzínce nemuseli rychle stavět kvůli zažívacím potížím?

Existují pokrmy, které by se za žádných okolností neměly dostat do sáčku se svačinou. Mezi ně patří například jogurty, majonéza, ale i sýry. Nevhodné jsou různé formy salátů (třeba ten pochoutkový), které přeci jen ke své existenci potřebují ledničku. Pokud jí auto nedisponuje, může to být trochu problém. Ostatně i řízek by se správně měl zkonzumovat do čtyř hodin od přípravy.

Jaký pokrm zvolit na svačinu

Ať už se jedná o cestu v řádu pár hodin, nebo jen nekonečné čekání v koloně ve velkém městě, může se stát, že dostanete prostě hlad. Na velké zastavování to ale není, už kvůli času nebo náladě, tak je vhodné sáhnout po něčem, co dodá potřebnou energii.

Nejlepší variantou jsou například oříšky, nakrájené jablko, sušené ovoce nebo také třeba jerky (kdo má rád sušené maso). Vhodný je i banán, müsli nebo proteinové tyčinky. Kromě toho byste měli mít k dispozici vždy nějaký nápoj - v ideálním případě čistou vodu nebo čaj. S kávou to moc nepřehánějte.

Jestli si myslíte, že se spasíte fastfoodem, tak to není zrovna ideální možnost. Jídlo je tučné a těžké, bude tedy pro žaludek špatně stravitelné a navíc nezasytí na příliš dlouho, takže ve finále se budete muset zastavit pro něco dalšího.

Tip pro řidiče: Vyrážíte letos autem do zahraničí na dovolenou? Ať už si vyberete za cílovou destinaci Chorvatsko, Polsko nebo třeba Itálii, sjednejte si kvalitní cestovní pojištění. Sáhodlouze ideální nabídku vybírat nemusíte, se vším vám pomůže online kalkulačka cestovního pojištění.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Když dostanu hlad na něco většího

Stejně jako v minulém kroku škrtněte fast food. Raději si dejte tu práci a připravte si doma něco dietního a lehkého, po čem vám nebude zle. Ideální proto jsou saláty (bez dresingu samozřejmě) nebo nějaký sendvič. V letním období si do krabičky můžete nasekat i meloun, který zároveň dodá tekutiny.

Pokud vám nevadí stát delší dobu za plotnou, pak je vhodným obědem třeba i rizoto s kuřecím masem nebo bohatý těstovinový salát. Oba pokrmy snadno připravíte do uzavíratelných krabiček, aby ani sousto nepřišlo na zmar.

Na těžší potraviny typu omáčky raději zapomeňte, pokud si je nemáte v čem ohřát. Studené nejsou dobré a navíc v teplém počasí by se mohly začít rychle kazit. Což se týká i obložených chlebů, které se plní šunkou a sýrem, případně s řízkem. Některé potraviny holt mají svou dobu životnosti za určitých podmínek a celý den v autě mezi ně zrovna nepatří. 

Při konzumaci jídla raději zastavte na odpočívadle nebo jiném vhodném místě, kde si porci můžete v klidu sníst na čerstvém vzduchu. Samozřejmě, pokud zrovna leje jako blázen tak vnitřek auta je asi nejlepší variantou. Nikam nepospíchejte a jezte v klidu.

Lednice do auta

Pokud přeci jen lpíte na určitých potravinách, které ale nemají šanci přežít dlouho bez studeného zázemí, pak je vhodné sáhnout po autoledničce. Ta dokáže velmi snadno vytrhnout trn z paty a vyřeší tím mnohé problémy se skladováním. Stačí ji připojit do 220V zásuvky, pokud jí vůz disponuje nebo se dá napájet z autozapalovače.

Jen pozor na příliš studené nápoje. Ty nemusí být zrovna žádoucí a ve spojení se zapnutou klimatizací byste mohli snadno nastydnout.

100% příprava: Jestli chcete sebe i svůj vůz na cestu za hranice připravit co nejlépe, nezapomeňte na sjednání připojištění, které bude pokrývat potenciální rizika (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.). Využít k tomuto účelu můžete jak připojištění v rámci cestovka, tak krátkodobé havarijní pojištění. Za nás doporučujeme na pojištění nešetřit.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články