PRÁCE 🧰

Jaké má Nissan Qashqai alternativy?

9. 1. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Nissan

Nissan Qashqai býval absolutní jedničkou segmentu crossoverů. I ojetý Nissan Qashqai je stále dobrou volbou. Postupně mu ale vyrostla silná konkurence. Jaká? To si povíme v dnešním článku.

Nissan Qashqai - konkurence

Články na téma Nissan Qashqai:

  1. Nissan Qashqai - motorizace
  2. Nissan Qashqai - konkurence - právě čtete
  3. Nissan Qashqai - rozměry
  4. Test ojetiny: Nissan Qashqai - praotec crossover

První generace Nissanu Qashqai stála u zrodu dnes tak populární kategorie crossoverů. Nissan Qashqai druhé generace, který jsme měli v testu, na svého předchůdce výborně navázal. Potýkat už se ale musel se silnou konkurencí. Na tu nejbližší se nyní podíváme. Při porovnávání pracujeme s druhou generací Nissanu Qashqai ve verzi před faceliftem vyráběné v letech 2014 – 2017. Ceny se základní benzinovou motorizací startuje na cenách okolo 240 000 korun. Ostatní motorizace jsou pak v průměru o 100 000 korun dražší.

Hyundai Tuscon

Při výběru hlavního konkurenta padla, v případě našeho trhu, logicky volba na Tuscona. Konkrétně na jeho třetí generaci, která se světu představila v roce 2015. V inzercích se jeho cena pohybuje od 350 000 korun výš. Za tuto cenu se prodává základní atmosférická benzinová šestnáctistovka, která ale na pohon Tuscona úplně nestačí. Lepší volbou je naftová sedmnáctistovka, která je navíc velmi spolehlivá. Tak či tak je ale ojetý Tuscon na pořízení nákladnější volba. V inzerci je ale, na rozdíl od Qashqaie, velká nabídka naftových vozů. Výhodou je také fakt, že jsou některá auta stále v tovární záruce. Potěší dobrá výbava a komfortně laděný podvozek.

Kia Sportage

Zmínit musíme i příbuzného Tuscona, tím je samozřejmě Kia Sportage. Ve své čtvrté generaci nabízí v podstatě to stejné, jako zmíněný Tuscon. Stejné jsou i přibližné ceny ojetin v českých inzercích. Rozdílný je tak především vzhled exteriéru a interiéru.

Kia Sportage

Kdo chce ušetřit, může se kouknout i po předchozích generacích těchto korejských sourozenců. Jen pozor, předchůdcem Hyundaie Tuscon byl Hyundai ix35. Jak třetí generace Sportage, tak ix35 jsou stále příjemná auta. Jen je na nich už znát starší koncepce. Nepotěší ne úplně přitažlivý interiér, který působí laciným dojmem.

Volkswagen Tiguan

Do našeho cenového rozptylu se vejde pouze Tiguan první generace. Ten se začal vyrábět už v roce 2008. Ale nebojte, v roce 2012 proběhl poměrně důkladný facelift, a právě na model po faceliftu se zaměříme. Tiguan je jedním z nejprodávanějších modelů této kategorie vozidel. Ačkoliv se jedná o starší koncepci, tak působí bytelným a hodnotným dojmem. Díky robustnímu podvozku se vůbec nebojí terénu a spíše než o crossover, se jedná o SUV. Na trhu ojetin koukejte hlavně po motoru 2,0 TDI. Ten je alfou a omegou nabídky a ve verzích po faceliftu jsou jeho mouchy v podstatě vychytány. Počítejte ale s náročnější údržbou. A pozor, plní pouze normu Euro V. Benzinová čtrnáctistovka je nespolehlivá a na Tiguan slabá.

Škoda Yeti

Atraktivní je i koncernový příbuzný Škoda Yeti. V naší zemi velmi oblíbené SUV, a tak je ho plno i v inzerci ojetin. Opět se zaměřujeme na verzi po faceliftu z roku 2013. Z pohledu techniky se od Tiguanu zas tak moc neliší. V terénu je stále dobrý, ale na rozdíl od Tiguanu nemá zásadně vyztužený podvozek, který přebral bez větších změn od Octavie. Z pohledu motorizace se jako dobrá volba jeví klasický vznětový 2,0 TDI. Stejně jako u Tiguanu je ale potřeba se o něj dobře starat. Jako konkurence pro základní benzín Qashqaie se nabízí jednotka 1,2 TSI. Ta sice nepřekypuje výkonem, ale na příměstské pojíždění stačí.

Škoda Yeti

Ford Kuga

Často přehlížená a díky tomu stále dobře dostupná je druhá generace Fordu Kuga, která je na trhu od roku 2013. Její cena startuje na přibližně 300 000 korunách. Za to však mnohdy nabízí výkonný motor a dobrou výbavu. Kuga se tradičně pyšní velmi dobrým nastavením podvozku a komunikativním řízením. Bez pochyb se tak jedná o volbu pro náročnější řidiče. Ani interiér Kugy nepůsobí, ve srovnání s konkurencí, špatným dojmem. V prvních letech výroby tak někoho může pozlobit pomalý infotainment Sync. Po zkušenostech z nedávno testovaného Mondea, ale můžeme potvrdit, že se dá zvyknout. Z nabízených motorizací lze jednoznačně doporučit naftovou 2,0 TDCi. Spolehlivý motor, který k charakteru auta skvěle pasuje. Pozor si dejte na automat Powershift, který si s Kugou vůbec nerozumí.

Dacia Duster

Dacia Duster vás nebude hýčkat komfortním podvozkem ani moderními vychytávkami. Za to se jedná o výborný pracovní nástroj, do terénu jako dělaný. V našem cenovém rozpětí lze koupit první generaci po faceliftu i první kusy druhé generace. Tak či tak je dobrou volbou benzinová šestnáctistovka, která sice nepotěší extra nízkou spotřebou, ale jedná se o spolehlivou jednotku. Kombinovat ji navíc můžete i s pohonem všech kol. Dustery za sebou často mají tvrdé zacházení. Koukejte se tak po vozidlech s jasnou historií a nebojte si připlatit lepší kus.

Dacia Duster

Závěr

Díky oblíbenosti segmentu crossoverů se nám do výběru nevešlo spoustu modelů. Brali jsme totiž pouze ty na našem trhu nejdostupnější. Z těch, co se do našeho výčtu nedostali tak jmenujme například Mitsubishi ASX, Renault Kadjar, Suzuki Vitara, Mazdu CX-5, Hondu CRV nebo netradiční Subaru XV a Jeep Renegate. Na výběr toho je opravdu mnoho. Doporučujeme tak před koupí otestovat více modelů.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Radim Krejčík, Hyundai, Kia, VW, Škoda, Ford, Dacia.

Fotogalerie (7 fotek)

Podobné články