PRÁCE 🧰

Paleta motorů vozu Nissan Qashqai

8. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Nissan

Nissan Qashqai je jedním z nejprodávanějších modelů segmentu crossoverů. I ojetý Nissan Qashqai je stále dobrou volbou a v nabídce bazarů je z čeho vybírat. V dnešním článku se zaměříme na nabízenou paletu motorů druhé generace Nissanu Qashqai.

Nissan Qashqai - motorizace

Články na téma Nissan Qashqai:

  1. Nissan Qashqai - motorizace - právě čtete
  2. Nissan Qashqai - konkurence
  3. Nissan Qashqai - rozměry
  4. Test ojetiny: Nissan Qashqai - praotec crossover

Nissan Qashqai ve své druhé generaci nabízel poměrně skromnou, ale dostačující paletu benzinových a naftových motorů. Facelift sice přinesl dva nové motory, počet nabízených pohonných jednotek ale naopak ztenčil. Na trhu ojetin se nejčastěji setkáte se základní benzinovou dvanáctistovkou.

Benzinové motory

A právě benzínový motor o objemu 1,2 litru je tou nejproblémovější pohonnou jednotkou v nabídce. Ačkoliv charakter motoru přímo vybízí k tomu jej využívat na krátké vzdálenosti po městě, motoru to vůbec nesvědčí. Na krátkých trasách se totiž motor nestačil dostatečně ohřát a následkem toho nestihl veškerý benzin vstříknutý do válců vyhořet. Vlivem toho se benzín ve válcích usazoval a postupně se dostal až do olejové vany, kde ředil olej. Uživatelé tak nejdříve reportovali, že jim záhadně přibývá olej. Olej ale zdaleka neměl dobré mazací schopnosti, a to zpravidla vedlo k vydření stěn válců. To bylo doprovázeno naopak drastickým ubytkem oleje, protože ho motor ve velkém konzumoval. Typicky to vedlo k nenávratnému poškození motoru. Taky jich Nissan velké množství vyměnil ještě v záruce. Bez změny stylu používání auta byl ale efekt stále stejný. Pozor taky na řidiče s těžkou nohou. Jejich motor se často zanášel karbonem.

Pozorný čtenář si jistě všiml, že mají problémy jeden společný činitel. Je jím olej. Jeho předepsaná výměna je po dvou letech nebo po 30 000 kilometrech. Věřte, že to už bylo mnohdy pozdě. Jediné, co tak lze v případě motoru 1,2 DIG-T doporučit, je včasná výměna oleje. Nissan Qashqai z naší recenze byl tímto motorem také vybaven a můžeme potvrdit, že jízdně se jedná o podařenou jednotku. Při koupi tak velmi obezřetně vybírejte kousky s ověřenou historií a nejlépe auto nechte prověřit profesionálem. Doporučit nemůžeme ani bezestupňovou převodovku XTRONIC, se kterou malý motor ztrácí veškerou dynamiku.

Nissan Qashqai 1,2 DIG-T

Dále byla v nabídce šestnáctistovka 1,6 DIG-T. Tu můžeme doporučit. Netrápily ji problémy menšího příbuzného a autu dávala slušnou dynamiku. Ale na kratších trasách, kdy se motor neohřeje, se ji také moc nelíbí. Použití Qashqaie, jako auta do města, tak trochu padá. Po faceliftu v roce 2018 nahradila oba motory nová třináctistovka v několika výkonových stupních. Je to stále relativně nový motor, nicméně se zdá, že vychytala mouchy svých předchůdců. Na trhu s ojetinami je ale samozřejmě drahá.

  • 1,2 DIG-T – 85 kW, 190/165 Nm, šestistupňový manuál / bezestupňový automat
  • 1,3 DIG-T – 117 kW, 260/270 Nm, šestistupňový manuál / dvouspojkový automat DCT
  • 1,6 DIG-T – 120 kW, 240 Nm, šestistupňový manuál

Naftové motory

Naftové motory jsou pro ojetý Nissan Qashqai dobrou volbou. Neoslní sice závratnou dynamikou nebo hladkým chodem, ale svou práci odvedou. V nabídce byla patnáctistovka a šestnáctistovka. V roce 2019 byla šestnáctistovka na krátkou dobu nahrazena moderní sedmnáctistovkou. Pro všechny jednotky platí, že dobře opečovávané kusy, kterým byla dopřávána kvalitní nafta, vydrží opravdu mnoho a jedná se o spolehlivé jednoty. Motory 1,6 a 1,7 pak byly jediné, ke kterým si zákazníci mohli pořídit pohon všech čtyř kol.

Spolehlivosti naftových motorů si cení i jejich majitelé, a tak je naftových aut na českém trhu silný nedostatek. Nezbývá tak nic jiného než se podívat k sousedům do Německa. Jasná servisní historie by měla být samozřejmostí. Počítejte také s tím, že diesely potřebují čas od času absolvovat delší cestu, aby se jim vypálil filtr pevných částic.

  • 1,5 dCi – 81 kW, 260 Nm, šestistupňový manuál
  • 1,6 dCi – 96 kW, 320 Nm, šestistupňový manuál / bezestupňový automat
  • 1,7 dCi – 110 kW, 340 Nm, šestistupňový manuál

Jaký motor pro Nissan Qashqai vybrat? Pokud narazíte na málo jetou dvanáctistovku s jasnou historií, tak lze doporučit i tento jinak problémový motor. V testu nás opravdu přesvědčil o svých kvalitách. Sázkou na jistotu ale bude naftová jednotka.

Zdroj info: qashqaiforums, Nissan.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články