PRÁCE 🧰

Nefunkční dálková světla: Jak si poradit?

16. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dálková světla jsou důležitým prvkem v silničním provozu. Jak je v provozu správně zapneme, nebo vypneme?

Víte co dělat, když nejdou přepnout dálková světla?

Jak zapnout dálková světla v noci

Dálková světla využijete především v nočních hodinách, abyste viděli lépe na cestu a vypořádali se s nenadálými událostmi, které by vás mohly rozhodit. Vidět a být viděn je jedním ze základů bezpečné jízdy na silnici. Pokud řidič dostatečně nesvítí, nebo naopak až moc oslňuje, může být potenciální hrozbou pro ostatní účastníky silničního provozu.

V takovém případě je nutné ovládat základní osvětlení, kterým automobil disponuje. Dálková světla zapnete a vypnete velmi jednoduchým pohybem. Za volantem se většinou nachází dvě páčky. Na každé straně jedna. Pravá páčka slouží k zapnutí blinkrů, ostřikovačů a aktivaci stěračů. Levou páčkou pak při odtáhnutí od sebe zapnete dálková světla. Po přitáhnutí páčky k sobě se dálková světla vypnou. Pokud páčku poté potáhnete k sobě, zapnete takzvanou "světelnou houkačku". V takovém případě budou světla svítit, dokud páčku neuvolníte. Po rozsvícení dálkových světel se na přístrojové desce objeví modře svíticí znak.

Zákon a dálková světla v obci

Používání dálkových světel definuje zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů následovně: „Řidič nesmí užít dálková světla, je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena nebo mohl-li by být oslněn řidič protijedoucího vozidla, řidič vozidla jedoucího před ním nebo jiný účastník provozu na pozemních komunikacích, strojvedoucí vlaku, řidič jiného drážního vozidla nebo řidič plavidla. Při zastavení vozidla před železničním přejezdem nesmí řidič užít ani potkávací světla, pokud by jimi mohl oslnit řidiče vozidla v protisměru.

To znamená, že v obci, pokud je řádně osvětlena, nesmíte používat dálková světla.

Co dělat, když nejdou zapnout dálková světla

V případě, že vám nejdou zapnout dálková světla, může být problém v žárovkách, ty stačí jednoduše vyměnit. Pokud problém přetrvává, přejděte k ovládací páčce. Ta může být zanesená. Tím pádem ji stačí pouze lehce rozebrat, očistit kontakty a zpátky nainstalovat. Páčka může mít také připečené kontakty. V takovém případě ji rozhodně nedoporučujeme čistit ani nijak opravovat, ale vydat se rovnou do autoservisu, kde vám ji vymění.

Zdroj info: Policie České republiky, Škodahome, Motorkáři, Renault Club ČR / SR, Ford Club.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články