PRÁCE 🧰

Co způsobuje, že volant vibruje při brždění

30. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jakmile se s autem začne dít něco divného, je na místě problém řešit hned a to nejlépe návštěvou autoservisu.

Co způsobuje, že volant vibruje při brždění

Nečekané klepání volantu při brzdění může řadu motoristů nemile překvapit. Naštěstí tomu lze snadno předcházet. Stačí, když se o svůj vůz budete pečlivě starat a tedy chodit na pravidelné servisní kontroly, při kterých se může zavčasu leccos odhalit. Jestliže, ale údržbu vozu berete trochu na lehkou váhu, pak se za čas mohou objevit závažnější problémy s autem spojené. Vibrující volant bude v mnoha případech ta lepší možnost. Přeci jen vůz a jeho komponenty nebudou navždy nové a bez opotřebení.

V čem je tedy problém?

Vibrace na volantu lze pozorovat ve dvou případech. Buď když jedete, tedy při plynulé jízdě, anebo naopak když brzdíte. Dnes se podíváme na problémy týkající se právě brzdění.

Zde jsou na vině z většiny případů brzdové kotouče (pozor může se jednat jak o ty přední, tak ty zadní). A z předchozích řádků už víme, že se o automobilové komponenty máte pravidelně starat. Pokud vlastníte novější model, pak jste zachráněni a výrazné opotřebení se vám objeví jako sdělení na displeji přístrojového štítu, pokud ale máte starší model bez této notifikace, pak to budete mít o něco horší a kontrola leží na vašich bedrech. Nabízí se tedy možnost celé "brzdové ústrojí" nechat zkontrolovat při přezouvání pneumatik. Jestliže je vše v pořádku, neměly by se dít žádné divné věci. Pokud ale patříte k motoristům, kteří zrovna na tu péči moc nedbají, pak poškozené či opotřebované kotouče poznáte snadno - vibracemi při brzdění nebo jízdě.

Brzdové kotouče

Jakmile se tak začne dít, není na co čekat a rovnou se objednejte do servisu. Výměna brzdových kotoučů s sebou nese samozřejmě i výměnu destiček, nemyslete si tak, že alespoň na něčem ušetříte a necháte tam ty staré (nemusely by si totiž ani sednout s novými kotouči). Vzhledem k tomu, že se u vozu jedná o jednu z nejdůležitějších částí pak bychom výměnu určitě doporučovali, protože se nemůže stát nic horšího, než když jedete 130 hm/h a brzdy vám komplet vypoví službu.

A co když to vibruje i za jízdy?

Jestliže začínáte pociťovat vibrace nejen při brzdění, ale i při normální jízdě, pak byste se měli mít rovněž na pozoru. Jednou z možností je, že máte defekt na pneumatice. Je tedy nutné zastavit a pneu zkontrolovat, po sléze ji případně vyměnit nebo použít lepící sadu. Na takové pneumatice, ale nemůžete dále jezdit tisíce kilometrů, a tak bude nutné se objednat do pneuservisu. Další možností je špatné vyvážení kol nebo geometrie. To opraví opět návštěva autoservisu. Poslední variantou může být i závada na podvozku a tlumičích.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články