PRÁCE 🧰

Mladí cestáři z mateřských škol se opět sešli v Chrudimi

15. 3. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Reportáže

Více jak dekádu pořádají chrudimští silničáři každoročně akci, které říkají Mladí cestáři. Nachystají program a občerstvení pro děti ze školek, které mohou obdivovat techniku, ale třeba si i zabobovat.

Mladí cestáři z mateřských škol se opět sešli v Chrudimi

Cílem akce je především ukázat dětem, co práce cestáře obnáší a že to není jenom o prohrnování silnic v zimě a jejich opravách v létě. Právě naopak! Silničáři se rozhodně v práci nenudí a výčet jejich činností je dost rozmanitý. Tomu odpovídá i technika - od obligátních sypačů, které byly neustále v obležení a každý se chtěl posadit za volant, až po dálkově ovládanou frézu na pařezy, jejíž ukázka vyvolala na dětských tvářích výrazy úžasu i obdivu.

Ukázka techniky SÚS Pk

Velké oblibě se těšil i umělý bobovací kopec a stranou nezůstal ani skákací hrad. A překvapivě populární bylo i vybarvování dopravních značek, nakreslených křídou na zdi skladovací haly. Na akci jsme přijeli po osmé hodině ranní, ale brzy začaly autobusy přivážet děti okolních školek, takže bylo samozřejmě všude spoustu povyku a dobré nálady. Nakonec se v areálu cestmistrovství pohybovalo kolem 420 „mladých cestářů“.

Vybarvování dopravních značek

Ti velcí cestáři samozřejmě trpělivě pomáhali, ukazovali, vysvětlovali, bylo na nich zkrátka znát, že spousta z nich dělá svoji práci s určitou hrdostí a pyšností. Děti se ve stále trochu pošmourném počasí šly ohřát a občerstvit do prostorů jídelny, kde probíhalo i kreslení obrázků na libovolné téma. Na závěr celé akce samozřejmě nemohla chybět ani praktická ukázka sněžné frézy.

Občerstvení pro mladé cestáře

Praktická ukázka sněžné frézy

Zdroj info: Správa a údržba silnic Pardubického kraje.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články