PRÁCE 🧰

Jsou elektromobily doopravdy ekologické? Jaký mají skutečný vliv na klima?

5. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Základní info k elektromobilům

Velmi kontroverzní téma, na které nelze dát jednoznačnou odpověď. Bohužel, to jestli jsou nebo nejsou elektromobily ekologické závisí na mnoha faktorech a zejména na tom, že je potřeba je za každou cenu protlačit.

Jsou elektromobily ekologické?

Rešerše k tomuto článku zabrala docela dost času. Vyžadovalo to pročítání výsledku studií i studií samotných, nicméně když se do toho člověk trochu ponoří, zjistí, že některé studie vycházejí z rozdílných dat. Některá data jsou navíc vyloženě zavádějící, dokonce chybná. Snad nejbizarnější údaj, se kterým jsem se setkal – 5 % Čechů uvádí, že žije poblíž pobřežní elektrárny. Logicky pak taková studie nemůže ani působit důvěryhodně a vypadá spíše jako snaha o manipulaci veřejného mínění. Obecně se však většina výzkumu shoduje na tom, že elektromobily skutečně čistší jsou, minimálně z pohledu lidského zdraví.

Méně částic

Ony totiž klasické spalovací motory skutečně produkují velké množství částic, které se usazují v plicích, přicházejí do krevního oběhu a obecně nejsou úplně dobré pro lidské zdraví. Děláme nejrůznější opatření, například filtry pevných částic apod., nicméně objektivně viděno by nejvíce prospělo, kdyby zmizela ze silnic auta stará třeba 30 a více let. Ta produkují škodlivin opravdu nejvíc.

Vliv na klima je zatím dost sporný

Pak je to druhý pohled, a to pohled vlivu na klima. Zde je nutné zvažovat celý životní cyklus každého automobilu, a to skutečně od začátku do konce. U elektromobilů se dá mluvit o tom, že jsou čistší, pokud nezvažuje baterie. Do těch je potřeba velké množství kobaltu a dalších kovů, jejichž těžba probíhá především v Africe. Tam již mají ve velkém zainvestováno čínské firmy, které docela kašlou na nějaká lidská práva a zákazy dětské práce, jejich hlavním zájmem je samozřejmě ekonomický zisk. Proto jim je do značné míry jedno, jakým způsobem dostanou třeba ten kobalt ze země, už vůbec nehledí na to, že výroba čistého elektromobilu znamená obří množství emisí vypuštěné třeba i jen při přepravě vzácných kovů z Afriky do výrobních závodů v Číně.

Jsou elektromobily doopravdy ekologické?

Nicméně, z dostupných dat se můžeme dozvědět, že třeba získat tunu zeminy tvořené kobaltem z 0,32 % stojí 163 kWh elektrické energie. To znamená, že tuna kobaltu z takového dolu vyjde na 50,93 MWh energie. V tom samém materiálu je ale i o něco optimističtější příklad z jiného dolu, kde tuna kobaltu stojí „jen“ 12 MWh elektrické energie. A to je pouze a jenom dobývání!

Jsou elektromobily doopravdy ekologické?

Další a další emise

Nepočítáme samozřejmě emise spojené třeba s vybudováním dolů, infrastruktury, ubytováním dělníků apod. Tyto sekundární a terciální emise málokterá studie zvažuje. Pak jsou to emise spojené s výstavbou závodů na výrobu baterií a s tím spojené infrastruktury a další a další emisní zátěže. Studií a výzkumů, které by celý proces vývoje výroby elektromobilu pojímaly opravdu komplexně, moc není. Respektive je jich přesně nula. Lze nicméně předpokládat, že z dlouhodobého hlediska, třeba za 15 let, se všechny emise spojené s výrobou elektromobilů v podstatě rozpustí v tom množství, které jich budeme vyrábět. Zatím je ale ona „ekologie“ dosti sporná.

Nejsou to jen auta a není to jen CO2

Zásadní problém spousta lidí spatřuje v tom, že se celá elektromobilita točí kolem globálního oteplování a CO2. Skleníkový plyn a snahy o jeho snižování fungují jako univerzální mantra pro čerpání dotací z nejrůznějších zdrojů. Přitom jsou ale dosti přehlížené třeba emise z námořní dopravy, která sice negeneruje tolik skleníkových plynu, jako doprava osobní, na druhou stranu velké lodě obvykle spalují mazut a generují klidně 0,5-2 tuny jemného prachu denně. Což je množství odpovídající tomu, co za den vyprodukuje několik milionů naftových aut s filtrem pevných částic a vstřikováním močoviny.

Takže ve finále se skutečně o nějaké ekologičnosti elektrických aut můžeme maximálně tak dohadovat. Jednu výhodu jim nicméně upřít nelze – ve svém blízkém okolí skutečně vypouštějí mnohem méně emisí než konvenční vozidla se spalováky.

Zdroj info: researchgate, EVstudies, Fakta o klimatu.
Zdroj médií: Depositphotos, researchgate.

Podobné články