PRÁCE 🧰

VIDEO: Jak se starat o automatickou převodovku, aby vydržela věčně

28. 6. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Automatické převodovky Jak se starat o automatickou převodovku

Při koupi vozidla s automatickou převodovkou je třeba počítat s tím, že pokud jí nedopřejete potřebný servis, bude případná budoucí porucha tak drahá, že se nevyplatí ji řešit. Namísto třeba půl milionu tak může auto sloužit třeba jenom 200 tisíc kilometrů.

Jak se starat o automatickou převodovku, aby vydržela věčně

Měňte olej

Že je dobré jednou za čas zkontrolovat hladinu oleje v motoru, ví asi každý majitel auta. To samé by se mělo dělat i s převodovkou a pokud zjistíte, že došlo k poklesu, únik řešte. Nekončí to ale jen kontrolou, i náplň automatu by měla být v pravidelných intervalech měněna. Zde se dostáváme trochu do rozporu s tím, co u velké části automobilů praví jejich manuál, tedy taková ta příručka, kterou najdete typicky v kastlíku před spolujezdcem.

Tam se totiž praví mimo jiné i to, že náplň není třeba po celou dobu životnosti vozidla měnit. Pokud bychom se smířili s tím, že po třeba 150 tisících ujetých kilometrech bude auto na odpis, pak se tomu dá věřit. Kdo počítá s tím, že najede více, měl by přejít na trochu jiný režim a měnit náplň skříně co 30 tisíc kilometrů, což je tak zhruba hranice, kdy je mazivo ještě v akceptovatelném stavu. Zejména u DSG převodovek je zásadní na výměny nekašlat. A když už se taková výměna provádí, tak vždy s proplachem. Ze servisu, který jen bude chtít vypustit olejovou náplň a napustit novou, rychle utíkejte pryč.

Když už se olej mění, je dobré současně s tím vyměnit i filtry. S těmi to ale není tak úplně jednoduché, protože ne vždy je možné je jednoduše vyměnit všechny. Převodovka totiž může mít filtry klidně i dva, ten jemnější je zpravidla možné dát nový při výměně oleje, abyste se dostali k tomu druhému, je třeba skříň i třeba vymontovat z vozidla. To s sebou nese nutnost přetěsnění spodního víka (dalo by se také říci olejové vany) a náklady tak rostou.

Nezvykejte si na závady

Ohledně nějakých netypických projevů a závad platí jednoduchá poučka – nezvykejte si na ně. Může se stát, že se třeba výrazně zpomalí řazení nebo bude potřeba vyšších otáček, aby k němu došlo. Nic takového není přípustné a signalizuje to nějakou závadu nebo problém. Spousta řidičů to řeší způsobem, že si na to jednoduše zvyknou a přizpůsobí se. To je špatně, protože neřešená závada obvykle graduje a časem se závada zhorší a rozšíří natolik, že servis stojí několikanásobek toho, na co by vyšel, kdyby se problém řešil hned.

Na diagnostiku nespoléhejte

Se závadami souvisí i další věc – diagnostika. Tu má dnes doma kde kdo, ať už v podobě levného bezdrátového adaptéru do OBD zásuvky, nebo třeba profesionální variantu, která vám o autě poví první poslední. Bohužel, převodovka je záležitost primárně mechanická. To znamená, že se může vyskytnout spousta závad (a v praxi se to skutečně často děje), o kterých se řídící jednotka auta nedozví. Typicky třeba vydržené ložisko na hranici životnosti – elektronika nemá jak zjistit, že je s ním něco špatně a kontrolka na palubní desce se rozsvítí až ve chvíli, kdy se zadře nebo úplně rozpadne.

Jak se starat o automatickou převodovku a prodoužit její životnost

Zdroj info: Automatické převodovky Praha s.r.o..
Zdroj médií: Automatické převodovky Praha s.r.o..

Podobné články