PRÁCE 🧰

VIDEO: Výměna oleje v automatické převodovce s proplachem či bez?

4. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Automatické převodovky Jak se starat o automatickou převodovku

U mechanických strojů, které přenášejí nějaký krouticí moment a dochází v nich při tom ke tření a vzniku tepla, je obvykle nutný nějaký způsob mazání. Automatické převodovky na tom nejsou jinak, přitom se na to často zapomíná a spousta motoristů žije v omylném dojmu, že náplň automatu je na věčné časy.

Výměna oleje v automatické převodovce

Celoživotní náplň je v podstatě pravda

Ve slovníku automobilek znamená slovo „celoživotní“ časový úsek ohraničující životnost vozidla. Tedy od chvíle, kdy ho zákazník začne používat, po konec používání vynucený technickým stavem vylučujícím ekonomičnost opravy a vynucenou poslední cestu směrem na likvidaci. Bohužel, lidé termín „celoživotní“ chápou malinko jinak, často si představí časový úsek ohraničený jejich smrtí někdy v daleké budoucnosti. Tato nejasnost už stála nejednoho majitele vozu spoustu nervů a dohadů, přitom prodejci se celoživotností ve spojení s automaty rádi ohánějí, aniž by blíže vysvětlili, jak je to myšleno.

Když u třeba osmiletého auta klekne právě automatická převodovka, protože v ní za celou tu dobu nikdo nevyměnil olej, je právě ona tou komponentou, kvůli které už se oprava nevyplatí. Přitom vozy takovéhoto věku ještě mohou v pohodě třeba dekádu sloužit, pokud se k nim majitel chová, jak má.

Doporučený interval výměny oleje v automatu je 30 000 - 60 000 kilometrů. Jedině tak lze zaručit, že mazivo si zachová ty vlastnosti, jaké má mít a že se starým olejem odejde ze skříně i spousta nečistot, které jemné mechanice převodovky škodí.

Výměna oleje v automatické převodovce s proplachem, nebo bez?

Při výměně oleje v automatické převodovce se postupuje jinak než u výměny oleje v motoru. To souvisí i s jednou takovou základní radou – nedělejte to svépomocí a nesvěřujte to ani nějakému neodbornému servisu. Lepší je specializovaný servis, který ví, co která skříň potřebuje a hlavně umí náplň vyměnit s proplachem.

Pakliže se mění olej bez proplachu, zůstane ho uvnitř převodovky v nejrůznějších kanálcích a dalších zákoutích klidně 30-40 %. Což samozřejmě není úplně ideální, protože nová náplň se tím okamžitě znehodnotí a ztratí na svých vlastnostech a kvalitě. Při proplachu se olej čerpá z jedné strany a ze druhé se vypouští. Jakmile má vstup a výstup stejnou barvu, je vyhráno.

VIDEO: Proplachovat či neproplachovat převodovku při výměně oleje v automatické převodovce?

Zdroj info: Automatické převodovky Praha.
Zdroj médií: Depositphotos.

Odborné informace o výměně oleje v automatické převodovce poskytla společnost

Automatické převodovky Praha jsou specialisté na automatické převodovky s primárním zaměřením na servis, opravu a repase automatických převodovek všech druhů. Výměna oleje v automatické převodovce nebyla nikdy jednodušší.

Podobné články