PRÁCE 🧰

Výměna oleje v automatické převodovce – nechte to raději na odbornících

12. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Automatické převodovky Jak se starat o automatickou převodovku

Jak motor, tak i převodovka potřebuje čas od času výměnu oleje. Manuální skříně ani tak ne, ale automatu to jedině prospěje a prodlouží to jeho životnost dost významně.

Výměna oleje v automatické převodovce svépomocí

Olej automatické převodovky slouží jednak k mazání, ale v případě hydroměničové skříně i k přenosu síly. Je tedy velmi důležité, aby mazivo odpovídalo svými parametru tomu, na co jsou převodovky stavěné. Platí to i pro DSG skříně, u kterých olej mimo jiné chladí spojky. Převodový olej je také dost hygroskopický, to znamená, že na sebe váže vodu. I to se samozřejmě časem projeví.

Výměnu je potřeba provádět v intervalu 30 až 60 tisíc kilometrů. Ideální scénář je samozřejmě výměna s proplachem a novými filtry (u některých převodovek s více filtry jde vyměnit třeba jenom jeden). Proplach doma asi neuděláte, ale specializované firmy to zvládají. Z jedné strany odchází mazivo staré, z druhé strany je plněno nové. Jakmile má olej na vstupu i na výstupu stejnou barvu, je výměna hotova.

Výměna oleje v automatické převodovce – cena

Bavíme-li se o ceně, vychází výměna na zhruba 5000 až 12 000 korun, v závislosti na autě. V extrému se lze dostat na cenu přes 20 000 korun, ale to už je záležitost spíš luxusních vozů. Je potřeba si uvědomit, že některé vozy vyžadují hodně speciální nářadí a postupy, proplach vyžaduje speciální techniku a každá skříň potřebuje jiný olej, není jeden univerzální.

Zvládnu to svépomocí doma?

Pakliže víte, jak na to, můžete základní výměnu bez proplachu zmáknout i v domácích podmínkách. Základem ovšem je, vědět, jak naměřit správnou hladinu oleje. Některá auta mají kontrolní bod, jiná měrky oleje převodovky a u některých dokonce měrka není a je třeba si ji koupit zvlášť. Pakliže si nejste jisti, hledejte pomoc v manuálu, případně na specializovaných fórech. U drahého automatu bychom nespoléhali na to, že výrobce udává objem olejové náplně, které po zahřátí trochu zvětší svůj objem. Navíc po nastartování hladina oleje trochu klesne a je potřeba vědět, kdy hladinu měřit. Obvykle se hodí i hadička, kterou je potřeba olej do převodovky doslova přečerpat.

Zdroj info: Automatické převodovky Praha.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články