PRÁCE 🧰

Hybridní automobily na českém trhu v roce 2021

20. 1. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o hybridech Výběr hybridního auta Koupě hybrid auta

Někde na půli cesty mezi klasickým spalovákem a elektromobilem je hybrid. Ten kombinuje to nejlepší z obojího a bohužel jsou v poslední době automobilky tak trochu nuceny se vydat touto cestou. Obyčejné motory mají samy o sobě totiž příliš vysoké emise a nabídka hybridů je díky tomu vcelku široká.

Hybridní vozy na českém trhu v roce 2021

Škoda Superb plug-in hybrid

Škoda Superb iV

Začneme hned domácí automobilkou, protože její "hybridní vlajková loď" nás v loňském roce hodně zaujala. Koncern s hybridními pohony nemá zdaleka takové zkušenosti, jako některé jiné značky, ale na tomhle plug-inu to není vůbec znát. Je to sice "jen" jedna-čtyřka s elektromotorem, ale svižnost autu absolutně nechybí, navíc při zachování skvělé úrovně pohodlí a prostornosti, kterou je Superb vyhlášený.

Online inzeráty elektroaut a hybridních vozů

Hybridní Toyota C-HR

Hybridní Toyota C-HR

Značkou, která má naopak s hybridním pohonem zkušenosti více než dostatečné, je Toyota. Populární crossover C-HR trochu rozděluje fanoušky. Některým se strašně moc líbí a jiní ten design zase nemohou vystát. Vůz je v nabídce buď s motorem 1.8 nebo rovnou s dvoulitrem. Vždycky to ale bude hybrid. S ohledem na opravdu schopný podvozek bychom s klidem volili dvoulitr, který poskytuje výkon 184 koní. S relativně lehkým autem to slušně hýbe při zachování rozumné spotřeby.

Ford Mondeo

Ford Mondeo hybridní verze

I u Fordu se věnují hybridům a nutno podotknout, že výsledek není vůbec zlý. Mondeo je pro rodinu jak dělané, ačkoliv v redakčním testu jsme k němu výhrady měli. Ztratilo trochu ze své vzdušnosti a prostornosti. V ST-Line je podvozek naladěný tak akorát, že to umí posádku udržet v pohodlí, ale v zatáčkách zase podrží stopu. Pokud zkousnete některé drobné nešvary a fakt, že víc jak pětinu kufru si pro sebe ukousl akumulátor, není důvod se téhle lodi vyhýbat.

Honda Jazz

Honda Jazz hybrid

Kolegyně Míša měla na týden tuhle povedenou Hondu, která má hodně zajímavý systém pohonu. Když se za mnou přijela s Jazzem podívat, nestačil jsem se divit. Z venku sice vypadá auto malé, ale interiér je velice chytře řešený, prostorný, vzdušný a trochu futuristický. Kdo má slabost pro Japonce a hledá auto s levným provozem na rozvoz dětí do školy a kroužků, může s klidem sáhnout třeba zrovna po tomhle.

Kia Sorento

Kia Sorento

Test nového Sorenta sice teprve připravujeme, ale zaujalo nás trochu neotřelým designem. Při jízdě potěší komfortní interiér a poměrně inovátorská technická řešení. Navíc se dá za příplatek pořídit v sedmimístném provedení s tím, že poslední řada sedadel má i svoji vlastní regulaci klimatizace, USB konektory pro nabíjení a držáky na pití. A to není úplně standardní u velkých SUV.

Volkswagen Golf

Volkswagen Golf 1.5 mHEV

Klasika z nejklasičtějších se v poslední generaci dostala trochu mimo zaběhlé koleje a slízla za to nemalou porci kritiky. V našem testu jsme se sice věnovali "nehybridní" variantě, ale bezpečně víme, že motor 1.5 ve variantě mHEV jede hezky a celé to funguje tak, jak to fungovat má. Na některých místech je znát, že složitější technické řešení pohonu si vyžádalo šetření třeba na materiálech v interiéru, ale o nic dramatického se nejedná.

Zdroj médií: redakce, Kia.

Podobné články