PRÁCE 🧰

Co znamenají modré a červené patníky

30. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Když se řekne patník, tak se vám nejspíš vybaví bílý sloupek na kraji silnice. Víte, že bílá barva ale není ta jediná, kterou patníky mohou mít? Existují také modré, červené a zeleno-bílé. A každá z barev má svůj význam.

Co znamenají modré a červené barvy patníků

Bílé patníky

Bílé patníky potkáte na cestách nejčastěji. Mají za úkol jednoduše označovat kraj silnice a pomáhají vám, zejména při náročnějších podmínkách, zůstat na silnici. Jejich přítomnost oceníte hlavně v případě husté mlhy nebo zasněžené a neprotažené silnice. Ale můžou vám zjednodušit řízení i při nočních cestách.

Barevné patníky

Pokud na silnici uvidíte patníky jiné barvy, mají vás upozornit na specifický úsek.

Červený patník u silnice - co značí?

Červené patníky

Červené patníky u silnice označují místo, kde se k silnici připojuje účelová komunikace. Příkladem mohou být zemědělské nebo lesnické cesty. Řidiči, kteří se z těchto cest připojují na silnici, mají povinnost dát projíždějícím vozidlům přednost. Nicméně ze strojů s nižším výkonem mohou mít také tito řidiči v řadě případů horší výhled. Proto byste na to v místě označeném červenými patníky měli myslet, jet opatrně a dávat pozor na cestu.

Modré patníky

Na modré patníky narazíte u silnice, kde hrozí vyšší riziko námrazy. Patří mezi ně mosty přes řeky, hráze rybníků nebo stinné a ostré zatáčky. V každém případě byste, hlavně v zimním období, měli přizpůsobit styl jízdy. Je lepší jet chvilku opatrně, než sedět v neovladatelném vozidle.

Zeleno-bílé patníky

Zeleno-bílé patníky upozorňují řidiče na nebezpečná nebo velmi vytížená místa. Zdůrazňují středovou čáru, případně vodorovné šrafování na silnici. Takto označená místa byste měli každopádně respektovat a nevyskytovat se tam.

Zdroj médií: freepik, redakce.

Podobné články