PRÁCE 🧰

Proč si přečíst návod k použití alkohol testeru?

16. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Základní info k alkohol testerům Testery pro řidiče

Číst si návody k elektronice nemusí být úplně špatný nápad. Člověk se kolikrát dozví třeba o nějaké skryté funkci, případně o tom, jak správně danou věc používat. U alkohol testeru to platí dvojnásob.

Co se může stát, pokud nebudeme číst návod k použití alkohol testeru

Alkohol tester není tak úplně běžný přístroj, je totiž docela citlivý na některé vnější vlivy a ty samé vlivy mohou ovlivnit i přesnost měření. Proto je fajn, pročíst si před použitím návod. Je až k neuvěření, co všechno lze s alkohol testerem dělat špatně.

Pozor na baterie alkohol testeru

Začíná to už u baterií. Některé alkohol testery mají akumulátor svůj, integrovaný a nabíjecí pomocí externího zdroje - typicky USB kabelem. Jenže drtivá většina jich jede prostě na monočlánky, a to buď formátu AA, nebo AAA. A tady přichází první úskalí, protože baterie alkohol testeru musejí být docela specifické, měly by totiž být alkalické. Ty totiž poskytují vyšší napětí, které je třeba k nahřátí polovodičového senzoru. S obyčejnými nebo nabíjecími bateriemi nelze dosáhnout potřebného napětí a reálně hrozí, že senzor nebude dostatečně nahřátý, čímž bude ovlivněna přesnost měření alkohol testeru.

Měření alkoholu

Měření samotné pak musí probíhat určitým způsobem. Předně je dobré vědět, že se nesmí do alkohol testeru foukat hned po požití alkoholického nápoje. Zjednodušeně je to proto, že by se mohlo extrémně vysokou hodnotou alkoholu poškodit čidlo, které by pak měřilo nepřesně. Stejně tak se nesmí do přístroje dostat tekutina (takový ten oblíbený nápad, kolik to naměří, když tam kápneme rum...) a neměl by se do něj dostat ani cigaretový kouř. Kouř, případně třeba mentolové žvýkačky totiž mohou způsobit (a pravděpodobně způsobí) falešně pozitivní výsledek, kdy tester ukáže i u střízlivého člověka nějakou "nenulovou" hodnotu.

Při měření samotném je důležité nezakrýt si otvor, kterým vzduch odchází z alkohol testeru. Měření by pak nebylo přesné. Stejně tak je dobré si v návodu pro použití alkohol testeru přečíst, kdy přesně má měření začít a kdy je možné přestat foukat. Jinak se může stát, že budete foukat zbytečně a třeba i příliš krátce. Na displeji se také může ukázat, že foukání je příliš slabé.

Kalibrace alkohol testeru

V neposlední řadě také musí být v návodu uvedeno, jak často je třeba alkohol tester kalibrovat. To znamená po jaké době, případně po kolika měřeních - záleží na tom, co nastane dříve. Některé testery ani kalibrovat nelze, i v našem testu jsme jeden takový měli, a tam tento úkon nahrazuje výměna čidla. Tento konkrétní alkohol tester umí počítat měření a po určitém počtu se zablokuje a vyžaduje buď odblokování pomocí stlačení určité kombinace tlačítek, nebo zmíněný servisní zásah.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články