PRÁCE 🧰

Co je tuning a jaké jsou kategorie tuningových úprav

3. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pro některé lidi může být stále nejasné, co přesně se pod pojmem "tuning" rozumí a co všechno obnáší. Tento článek se zaměřuje na definici tuningu a poskytne ucelený přehled toho, co může být za tento pojem považováno.

Co je tuning, co obnáší a jaká jsou rizika?

Články na téma tuning a turbo:

  1. Turbo kit – dodatečná montáž přeplňování na atmosférický motor
  2. Tuning a jeho vliv na turbo
  3. Tuning turba u Škody Octavia 1
  4. Co je tuning, co obnáší a jaká jsou rizika? - právě čtete

Co je vlastně tuning auta?

V případě, že se vám nelíbí vzhled vašeho vozidla, je možné jej velmi jednoduše změnit. Tuning je proces úpravy vozidla za účelem zlepšení jeho výkonu, vzhledu nebo jízdních vlastností. Tuning může být prováděn různými způsoby, jako například vylepšení brzdového systému, změna výfukového systému nebo instalace nových nárazníků, spoilerů a dalších částí. Nicméně, je důležité brát v úvahu, že tuning může mít také negativní dopad na výkon a bezpečnost vozidla, pokud není prováděn kvalifikovanými odborníky a v souladu se zákony a předpisy.

Kategorie tuningových úprav

Tuningové úpravy je možné rozdělit do tří kategorií. První kategorie není vidět skoro vůbec, druhá jde vidět hned a té třetí si všimnete až po nějaké době. Pojďme se na ně tedy podívat.

Motorové úpravy

Motorové úpravy jsou druhou nejčastější formou tuningu. Mnoho lidí se honí za koňmi, ale dost jich zapomíná na bezpečnost. Často se softwarově zvyšuje výkon (více o chiptuningu se dozvíte v našem článku), vyměňuje turbo za větší, vyměňují se vstřikovače, zvětšuje chladič, nebo další jiné části. Další možností jsou úpravy výfukového systému, které mohou vést také ke výraznému zvýšení výkonu, ale také k hlasitějšímu zvuku. Všechny tyto úpravy by měly být provedeny odborníkem.

Exteriérové úpravy

Exteriérové úpravy se zaměřují na vzhled vozidla a zahrnují mnoho různých prvků, které mohou být vylepšeny nebo nahrazeny. Upravit nebo vyměnit můžete například kapotu, nárazníky, blatníky nebo víko kufru. Pro zlepšení celkové váhy je možné všechny tyto části vyměnit za laminátové nebo karbonové. Na tom však utrpí bezpečnost, proto je lepší svůj automobil poté raději vybavit rámem (v České republice však instalace bezpečnostního rámu není povolena – ale v Polsku nebo na Slovensku ji zapíšete).

V rámci úprav vzhledu auta se pořizují také hezčí a větší kola, která je možné na auto obout. Kola mohou být také upraveny různými způsoby, jako jsou například lakování, pochromování nebo přidání jiných designových prvků. Na příklady tuningu ve světě se můžete podívat v následujícím videu.

Interiérové úpravy

Mezi nejčastější úpravy v interiéru patří výměna sedaček (za sportovní skořepiny, nebo pouze lépe tvarované), volantu, řadicí páky, koberečků, bezpečnostních pásů (existují barevné pásy, nebo čtyř/pětibodové pásy), doplňků jako jsou například podsvícené prahové lišty, žárovek v interiéru a další. Dále se může jednat o vylepšení zvukového systému vozidla, instalace navigace nebo multimediálního systému. Někteří nadšenci také upravují interiér vozidla pomocí speciálních barvících technik, například airbrush nebo hydrografika, aby získali unikátní vzhled. Interiérové úpravy jsou však často méně viditelné než exteriérové a mohou být v mnoha případech pouze jemné a elegantní, aby neodváděly pozornost od samotného vozu.

Homologace a technická kontrola

Homologace zajišťuje, že upravené díly na vozidle splňují bezpečnostní a emisní normy, které jsou stanoveny pro daný typ vozidla. Bez homologace není možné takové vozidlo provozovat na veřejných silnicích. Je důležité si uvědomit, že nehomologované úpravy mohou vést k vážným následkům, jako je možné riziko nebezpečí pro vás a okolí, ztráta pojištění (případně neproplacení škody pojišťovnou), pokuty od policie a další problémy. S nezapsanými nebo nehomologovanými díly neprojdete ani na technické. S viditelnými úpravami (které nemají homologaci) vás technik ze stanice vyšle ještě dřív, než tam vůbec najedete.

Rizika při tuningových úpravách

Je důležité mít na paměti, že úpravy mohou ovlivnit životnost vozidel a jeho částí. Například úpravy výkonu motoru mohou zvýšit opotřebení a snížit životnost motoru. Proto je důležitá pravidelná údržba a kontrola vozidla, aby se minimalizovaly šance na jejich poruchu.

Dalším rizikem je přitahování pozornosti od policie. Pokud jsou na autě úpravy provedeny nelegálně nebo nesplňují technické požadavky a normy, můžete často dostávat pokuty a hrozí vám také odebrání technického průkazu, zabavení vozidla nebo dokonce zabavení i řidičského průkazu. Proto si na takové úpravy dávejte opravdu pozor. V Česku jsou tyto orgány ještě benevolentní, ale pokud s například s hlučným výfukem vjedete do Rakouska, vezmou vás hned při přejezdu hranice.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos, YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=yvKpmCWztjM).
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články