PRÁCE 🧰

VIDEO: Tuning a jeho vliv na turbo

18. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Tuning turba

Chtěli byste ze svého vozu dostat co nejlepší výkon a pokukujete po chiptuningu? Pak byste ale měli myslet i na turbo. Kvalitní chiptuning by vám rozhodně neměl odrovnat žádné jiné části motoru. 

Tuning a jeho vliv na turbo

Může chip motoru na oktávce 1,9 TDI BXE poškodit turbo?

Záleží na úpravě jednotky – rozhodně nedoporučujeme to zkoušet doma v garáži, protože pak nebudete mít zpětnou vazba, co to s vozem udělá. Samozřejmě jsou tam nějaké limity. Například se můžeme setkat s tím, že lidé chtějí z 66kW vozu vytáhnout 200 koní. Motor to chvilku vydrží, ale určitě to auto nevydrží delší dobu. Odpověď je ve své podstatě jednoduchá. Když vezmeme 77 kW originále, což je 105 koní, tak musíme počítat s tím, že turbo i motor přibližně snese 20 % navíc. Většina lidi chce spíše extrém, ale pak se nemůžou divit, že to turbo nesnese. U takového auta můžeme vytunit na 140 koní. To by auto bez problémů zvládlo. U turba stačí vyměnit jen kompresorovou část a střed a vše bude perfektně fungovat. Nesmíte zapomenout dochipovat. Hraniční pro 77 kW vůz by měla být hodnota 144 koní.

Jak je to s tuningem oktávky?

Ještě se vrátíme k tuningu oktávek, na který se lidé často ptají. Zde dochází často k nepochopení. Pokud chcete vytunit oktávku 66 kW, která byla vyrobená na přelomu tisíciletí, narazíte na klasické odtokové turbo. S tím se toho moc dělat nedá. Jedinou možností je přitáhnout ventil, ale ani ta nepřinese výraznou změnu. Proto to nemůžeme doporučit. Pokud si chcete užívat rychlou jízdu, měli byste si raději koupit jiné auto.

Pokud máte oktávku s 66 kW vyrobenou po roce 2000, bude obsahovat klasické turbo se svody, které je podobné turbu v 81kW verzi. Liší se pouze počtem lopatek a naklápěním variabilní geometrie. U 66 kW vozu je počet lopatek devět a jsou masivnější, u novějšího modelu jich je 11, ale jsou subtilnější. Kde je tedy problém? Turbo z Octavie můžete vyladit na 103 kW, když použijeme střed v Audi nebo z ”békábéčka” a uděláme v něm větší díru. To se týká vozů, které mají 11 lopatek. Střed z Audi proto nejde dát na model s 9 lopatkami, protože ten má úplně jiné ovládání.

Pokud tedy chceme tunit turbo u oktávky, tak se prvně musíme podívat na výrobní číslo. Číslo 713 672 značí starou geometrii, se kterou neuděláme téměř nic. Potřebujete jedenácti lopatkové turbo, kde najdete číslo 713 673. Technicky není možné namontovat starý kus na 103kW předek, ale při větších úpravách je možné se s tím vypořádat. Originální střed se bude muset rozhodit. Bude třeba tam dát větší kompresorové kolo a v ideálním případě převážit a předělat předek. Bezpochyby to vyjde na více peněz. Pokud ale střed přehodíte a předěláte kompresorovou komoru na větší díru, tak to bude fungovat.

CNG/LPG vs turbo

Jaký má vliv pohon na CNG nebo LPG na turbo? Pojďme se na to podívat dílově. Při provozu na CNG nebo LPG je teplota hoření směsi vyšší než v případě klasických paliv. Takže turbo bude více tepelně namáhané. S tím samozřejmě výrobci počítají a snaží se tomu předcházet.
Když porovnáme turbo z klasické benzínové 1,4 TSI a 1,4 TSI z CNG, tak na středu klasického turba najdeme jen jednu hranu. Chybí mezikus obsažený v turbu z CNG. U klasického turba je vrtule hned vedle drahého kola. U turba používaného na tuning najdeme výrazně kvalitnější materiál. Z toho vyplývá, že u auta na CNG nebo plyn musíme být mnohem opatrnější při dochlazování. Naštěstí se na to snaží myslet i výrobci a používají kvalitnější materiál.

VIDEO: Tuning a jeho vliv na turbo

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články