PRÁCE 🧰

Na kolik vás vyjde repase turba

24. 3. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Repase turba

Turbodmychadlo jako díl od výrobce je většinou dost drahá záležitost. Více se vyplatí ho nechat profesionálně zrepasovat. Na kolik taková repase turba vyjde?

Cena repase turbodmychadla

Články na téma repase turbodmychadla:

  1. Cena repase turbodmychadla - právě čtete
  2. Jak probíhá repas turba
  3. Repas turba: Vyplatí se vám?
  4. Kontrola a repase turba
  5. Nové vs. repasované turbo
  6. Vyplatí se repas turba?

Celková cena se samozřejmě odvíjí od toho, co všechno je na turbodmychadle třeba vyměnit. Není nikde specifikováno, co přesně je ta „repase turba“, respektive její rozsah. Náklady také mohou variovat značku od značky. Ukážeme si nicméně několik typických, tedy nejčastějších scénářů, se kterými se servismani setkávají.

Nastavení geometrie

V podstatě to nejjednodušší, co lze s turbodmychadlem udělat. Nastavením geometrie se zajistí optimální průtok při správných otáčkách a také se zastropují maximální otáčky. Nic se samozřejmě nemění a vyjde to zhruba na tisícovku.

Oprava zaseklé geometrie

Tady už je nutné do turbodmychadla „sáhnout“ a geometrii rozhýbat. Geometrie se obvykle pokazí tak, že lopatky nejsou kvůli nápekům v uložení schopny se naplno otevřít. To systém pozná a přepne auto do nouzového režimu. Pokud je jinak turbo v pořádku, stačí lopatky rozhýbat a vyčistit. Servis to provádí pískováním a takové vyčištění vyjde asi na 2 000 korun.

Takto geometrie turbodmychadla tedy rozhodně vypadat nemá

Nefunkční podtlakový ventil a jeho nastavení

Uvnitř podtlakového ventilu je membrána, která praskne, případně ventil začne uvnitř korodovat, vytvoří se ostré úlomky rezavého kovu, ty prorazí membránu a je po legraci. Může také proreznout skrz na skrz přímo těleso ventilu. Cenově se oprava, respektive výměna ventilu pohybuje od 1 000 po 4 000 korun v případě ventilu s potenciometrem.

Problém je, když se s nefunkčním ventilem jezdí déle. Lopatky se nehýbou, zanesou se a krom ventilu je pak třeba i vyčištění celého mechanismu jejich naklápění, což jsou další náklady navíc.

Výměna mechanismu naklápění lopatek

U některých turbodmychadel je celý mechanismus naklápění lopatek dost citlivý a může dojít k jeho mechanickému poškození. V takovém případě se mění tahle část celá. Cenově se to velmi liší napříč výrobci i konkrétními motory. Samotný díl vyjde zhruba na 1 000 - 4 000 korun. Volkswagen koncern to má obvykle vcelku přijatelné, kdežto BMW nebo japonští výrobci jsou dražší. Když si vezmeme nějaký českému řidiči blízký příklad v podobě třeba Škody Octavia 1.9 TDI 77 kW, tak tam se cena pohybuje někde kolem 3 000 korun, včetně opískování svodů, které se většinou dělá současně s tím (je potřeba, aby uložení mechanismu naklápění lopatek bylo čisté).

Kompletní výměna středu

Tohle je asi nejčastější případ a svým způsobem už se skutečně jedná o jakousi „repasi“. Cena je tady velmi různorodá a není úplně pravidlem, že čím starší turbodmychadlo, tím to vyjde levněji. Při výměně středu se nemusí nutně měnit ventil ani geometrie, pokud jsou samozřejmě tyto komponenty v pořádku. Cenově se výměna středu pohybuje v hladině 5 000 - 18 000 korun. Přičemž horní hranice už platí pro bi-turbo systémy, kdy se mění oba dva středy.

Střed turbodmychadla

Kompletní repase turba

De facto nové turbodmychadlo, protože se mění vše uvnitř a zůstane jen obal a svody. Náklady jsou 8 000-20 000 korun, v případě nákladních aut jsme ještě výše a začínáme na zhruba 12 000 korunách, ale u některých motorů se bavíme o cenovce i 50 000 korun.

Ukázka repase turbodmychadla

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články