PRÁCE 🧰

Automatizovaný externí defibrilátor AED

29. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Přístroj nazývaný automatický externí defibrilátor, známe pod zkratkou AED. Automatický je do té míry, aby práci s ním zvládl úplně každý, externí, protože je přístupný na veřejných místech a defibrilátor, jelikož dává výboj, který může vést k obnově normální srdeční činnosti.

Automatizovaný externí defibrilátor AED

Články na téma první pomoc:

  1. Resuscitace - první pomoc pro laiky
  2. Automatizovaný externí defibrilátor AED - právě čtete
  3. První pomoc při dopravní nehodě
  4. Tísňová linka 112 a 155
  5. Aplikace Záchranka do mobilu - již brzy

Jsou skoro všude

Automatizovaný externí defibrilátor je navržený tak, aby s ním dokázal pracovat bez jakýchkoliv problémů i ten, kdo s něčím takovým nikdy nepřišel do styku. Přístroje se nacházejí na veřejně přístupných místech, rozmístění AED je možné vidět i na mapě v aplikaci Záchranka, často jsou v obchodech, na úřadech, ve školách, na sportovištích, ale mohou být i volně na náměstích a na ulicích ve speciálních boxech. V případě potřeby, po zavolání na linku tísňového volání (112, 155), nám operátor sdělí, kde je nejbližší AED anebo pošle na místo někoho, kdo přístroj přinese a následně pomůže s masáží srdce (policista, hasiči, případně běžní dobrovolníci z řad veřejnosti).

Co má přednost?

Srdeční resuscitace/masáž je důležitou součástí toho, proč pacient přežije. Stlačením hrudní kosti proti páteři nahrazujeme činnost netlukoucího nebo špatně fungujícího srdce, takže se nyní stáváme pacientovým srdcem. Z těchto informací tedy můžeme vyvodit závěr, že srdeční masáž nemůžeme přerušit, pokud k tomu nemáme adekvátní důvod. Pro AED však můžeme poslat někoho z okolí.

Proč tedy potřebujeme tento AED?

Představme si, že srdce netluče normálně, ale vykonává pohyby jako náš opilý kamarád v pátek večer po několika skleničkách alkoholu. Nemůže pumpovat krev do těla, ale stále se nějak pohybuje a je třeba znovu správnou činnost nastartovat, a to co nejdříve, aby mohlo srdce opět začít správně fungovat a pumpovat krev do celého těla.

K tomu slouží AED, které nejprve vyhodnotí, zda srdce dělá alespoň něco, nebo zda vůbec netluče. Pokud je přítomna alespoň nějaká činnost, přístroj nám řekne, že je doporučen výboj, nabije se a podá výboj s vysokou energií. Tento výboj prochází celým srdcem, srdce se znovu rozběhne a má šanci začít správně bít.

Může to udělat kdokoli

Práce s AED je snadná, je to jako mít po boku dobrého přítele, který ví, co má dělat, po zapnutí se rozpovídá a nepřestává. Proto je postup velmi jednoduchý. Po přivezení AED na místo někdo stále pokračuje v masáži srdce. Osoba, která přinesla AED, jej zapne a pokusí se obnažit pacientův hrudník. AED na nás začne mluvit a pomocí jednoduchých pokynů nás vede. Během masáže srdce je nutné přiložit elektrody na suchou kůži pacienta. Po přiložení jej AED okamžitě zaregistruje a poté nám sdělí: "Probíhá analýza rytmu, pacienta se nedotýkejte.". V tomto okamžiku se pacienta nikdo nedotýká, přerušíme srdeční masáž a čekáme, zda bude doporučen výboj, nebo ne. Po doporučení výboje se od pacienta vzdálíme a počkáme, až mu bude výboj podán a až nám přístroj sdělí, že je bezpečné se pacienta dotýkat. Poté ihned přistoupíme k srdeční masáži a nečekáme, až se pacient probudí. Pokud výboj AED nedoporučí, pokračujeme v srdeční masáži. Analýza rytmu bude probíhat každé 2 minuty a vždy na to budeme upozorněni.

Automatizovaný externí defibrilátor

Zdroj info: První pomoc živě.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články