PRÁCE 🧰

Vybíráme ojetinu – Škoda Octavia 2. generace (3. díl) – naftové motory

13. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

Jedničková oktávka si udělala mezi motoristy jméno hlavně fenomenálním agregátem 1.9 TDI s rotačním čerpadlem. Druhá generace se pokusila navázat, ale takové spolehlivosti už nikdy bohužel nedosáhla. I tak jsou ale některé vznětové motory skvělé a stojí za zvážení.

Vybíráme ojetinu – Škoda Octavia 2. generace (2. díl) – naftové motory

Předem jedna racionální rada – skutečně neočekávajte, že budete mít ultraštěstí a narazíte na ojetinu, ve které bude klapat naftový motor s nájezdem pod čtvrt milionu kilometrů. Ne, nikdo si u motoru nepřiplácel za to, aby jezdil na naftu 10 tisíc ročně. Reálně se setkáte spíš s nájezdy kolem 300-350 tisíc, což už je realitě rozhodně blíže. Každopádně, vznětové varianty dvojkové octavie se stáčejí více, takže buďte dvojnásob obezřetní a raději si vybraný kousek proklepněte ze všech stran.

Naftové motory Škody Octavia 2 2004-2013

1.6 TDI CR (77 kW)

Nejmenší diesel je pocitově trochu lenivý, ale klidnějším řidičům to stačí, ostatně spotřebou se pohybuje někde v rozmezí 4-5 litrů na sto. Nemůžeme vás od něj přímo zrazovat, ale má dvě hlavní úskalí. Tím prvním jsou citlivé vstřikovače vyžadující kvalitní naftu, jinak se ucpávají. Druhým je DPF filtr, kterému krátké trasy nebo městský provoz velmi nesvědčí. Nový vyjde na několik desítek tisíc korun, takže spousta majitelů ho odstranila a jezdí bez něj. Takové auto ale neprojde přes emise na STK. Další problematickou záležitostí je EGR ventil, který má tendence se zalepovat. Kdo jezdí na dlouhé trasy, tomu šetnáctistovka drží, nicméně v ojetině představuje zbytečně vysoké riziko.

1.9 TDI PD (77 kW)

Asi nejlepší volba – od legendy s rotačkou se liší sdruženými vstřikovači pumpe-düse, takže vyžaduje i ten správný olej specifikace VW 505.01, případně novější VW 507.00. Použití jakéhokoliv jiného maziva motor ničí a opotřebovává vačky vstřikovačů (což platí pro všechny PD agregáty od VW). Žádné typické problémy nemá, jezdí pěkně, s velmi nízkou spotřebou, ačkoliv oproti common-rail motorům má trochu hrubší chod. Problém je, že většina majitelů tohoto pokladu dobře ví, co má doma, čemuž odpovídají i ceny ojetin.

Online inzeráty Škoda Octavia 2. generace

2.0 TDI PD (103 kW) 8V

Méně problémová, avšak dynamikou nikterak oslnivá motorizace.

2.0 TDI PD (103 kW) 16V

Šestnáctiventil byl bohužel vcelku problematický. Za prvé se nebojí si krom paliva přihnout i oleje. Není to tak strašné, ale dolévat třeba litr maziva každé 3 000 kilometrů asi nechcete. Odchází dvouhmotový setrvačník, je tu citlivější turbo a rády praskají hlavy. Potenciálně se jedná o docela rizikovou motorizaci, bez ohledu na nájezd vybrané ojetiny.

2.0 TDI (81 a 103 kW)

Silnější dvoulitr dostal vstřikování common-rail a při výběru ojetiny jděte po verzích s výkonem 103 kW. Mají spolehlivější vstřikovače a jedou fakt krásně, navíc s velmi příznivou spotřebou – na dálnici bez problémů kolem 6 litrů, s klidnou nohou i pod tuto hodnotu. Slabší varianty jsou citlivé na kvalitu nafty, takže pozor, kde tankujete a doporučujeme přidávat do každé nádrže čistící aditivum.

Škoda Octavia 2 RS

2.0 TDI PD a 2.0 TDI CR (oba 125 kW)

Do faceliftu najdete pod kapotou Octavie RS motor se vstřikováním pumpe-düse, který není špatný, ale stejně jako u 103kW varianty někdy praskaly hlavy. Výdrží neoplýval ani EGR ventil, který se zanášel, což vyústilo v pády do nouzového režimu. Novější common-rail je daleko lepší volbou, ale opět je třeba si hlídat kvalitu tankované nafty z důvodu citlivých vstřikovačů.

Zdroj info: škoda.
Zdroj médií: škoda.
Karel, 13. 12. 2022 14:33
Zdravím pane redaktore.Octavia nikdy neměla motor 2,0tdi 77kw v 16v verzi.PD verze se 16v byla ve verzi 103kw.A problematické hlavy měla v Ačkove verzi,Bčková hlava již tolik netrpěla.Jednu takovou mám.Má najeto 382tis. tahá karavan 1300kg ročně i 7-10tisic s privesem.Roční nájezd 40tisic.Koupě byla ve 280t. hned jsem nechal udělat dvouhmotu,spojku,turbo.Nacipovano kvůli karavanu na 125kw bere 5-5,5litru nafty,s karavanem 7-7,5litru.Vždy dávám aditivum.Najela 100tisic bez potíží.Nxni jde na rozvody,tlumiče,pr.nápravu a rovnou nechám repas Alternatoru a vstrikovacu.A čekám ještě jednou 100tisic.Olej měníme po 10tisicich.

Podobné články