PRÁCE 🧰

Nezávislé recenze a hodnocení autobazarů: Na co dát pozor?

21. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Vybrat si správný a důvěryhodný autobazar není úplně jednoduché. I ty skutečně velké mají často velmi špatnou pověst. Poradíme, jak poznat, kterému můžete důvěřovat a kde se spíše spálíte.

Recenze a hodnocení autobazarů: Jak se nenechat napálit

Co zjistíte z domova

Velmi kvalitním zdrojem informací může být samozřejmě internet. Zde platí jednoduché pravidlo - nevěřte nikdy tomu, co o sobě daný autobazar tvrdí sám. A nevěřte ani různým webům, které se na hodnocení autobazarů zaměřují a kde je možné napsat hodnocení prakticky anonymně a nelze tedy nijak rozpoznat, zdali hodnocení autobazaru nepíše třeba jeho majitel (ano, takové praktiky jsou naprosto běžné, neštítí se jich ani malé, ani ty největší autobazary).

Hodnocení a recenze autobazarů, jak poznat relevantní?

Jak tedy poznat, že dané hodnocení nebo recenze má nějakou relevanci? Není to zase tak složité. V zásadě se asi nejvíc vyplatí zadat daný autobazar do Google vyhledávače a podívat se na recenze. Tady už velmi dobře poznáte, jakou recenzi psal reálný zákazník a kterou si mazaný prodejce napsal sám. Stačí se podívat na to, kolik hodnocení už daná osoba napsala. Pokud je jich řekněme od tří do pěti, tak je to malinko podezřelé, pokud hodnotil uživatel jen jednou, tak je to pravděpodobně falešný účet vytvořený za jedním účelem - aby napsal pozitivní hodnocení a vylepšil hodnocení autobazaru. Nejdůvěryhodnější jsou hodnocení od těch, kteří jsou označení jako "Místní průvodce". Vyberte si tedy několik důvěryhodných recenzí a z nich si teprve udělejte nějaký obrázek.

Hodnocení autobazaru

Hodnocení autobazaru na Facebooku

Solidním zdrojem pak jsou i sociální sítě, konkrétně Facebook. Když si konkrétní podnik najdete, tak je podezřelé, pokud má hodnocení vypnuté - asi má co skrývat a za co se stydět. Jestliže má hodnocení zapnuté, je to dobré znamení. A jestli opět nejde jen o falešné profily, se dá poznat celkem jednoduše. Reálná existující osoba bude mít pravděpodobně nějakou historii, nějaké přátele a profilovou fotku. V případě falešného profilu bude dotyčná osoba mít namísto profilové fotky třeba jen neurčitý obrázek, nebude mít přátele a nebude mít žádnou historii.

A co je na Facebooku vůbec nejlepší - můžete klidně zkusit napsat dotaz jako komentář pod hodnocení, eventuálně soukromou zprávu napřímo konkrétní osobě. Jelikož se jedná o patrně nejrozšířenější sociální síť, klidně si můžete napsat do statusu, že se chystáte koupit nové auto a potřebujete poradit nějaký solidní autobazar. Přátelé jistě rádi pomohou v komentářích doporučí.

Co zjistíte na místě

Pravidlo číslo jedna - nevěřte ničemu, co vám bude tvrdit prodejce. Krom samotného auta se zaměřte i na způsob prodeje. Jestli vás odkáží přímo do čekárny, kde pak dvě hodiny tvrdnete, není to v pořádku. Je to prodejní taktika, jak vás unavit. Když strávíte půl odpoledne čekáním, až se vám někdo bude věnovat, budete tak unaveni, že pak snáze podepíšete cokoliv, včetně koupě autovraku nebo hodně nevýhodných splátek.

Připravte se dopředu, ptejte se a nespěchejte

Určitě se nebojte na cokoliv zeptat a zaměřte se na reakci prodávajícího. Jestliže o každém autě, na které se podíváte tvrdí, že "zrovna tohle je fakt držák a mám na něj tři zájemce", otočte se a valte jinam. Stejně bychom reagovali v případě bagatelizace problémů konkrétní ojetiny - zde je dobré dělat, že o autech nemáte absolutně ponětí a necháte si jakože poradit. Když si ale dopředu nastudujete, jak na tom je daný vůz jako ojetina a co ho obvykle trápí, rychle prokouknete, jestli je prodejce solidní, nebo vám říká to, co chcete slyšet.

Poslední rada - nespěchejte. Finta s tím, že nabídka platí "tady a teď" je stará jako lidstvo samo. Kroťte své nadšení a v klidu si vše promyslete. Prodejní taktiky vás totiž mají donutit si rovnou vůz odvézt a podepsat cokoliv, včetně toho, že si odvážíte prakticky vrak. Proto nekupujte na poprvé, ale raději si vůz jenom omrkněte a druhý den přijďte s někým zkušeným, kdo je schopen zhodnotit kondici vybraného auta.

Zdroj médií: Depositphotos, Google.
Rudolf Malý

Autor článku
Rudolf má rád dobré jídlo, sport a nekorektní humor. Nebrání se elektromobilitě, ale taky jí nijak zvlášť nefandí. Ve volném čase se rád vrtá v autech a obecně vlastně v čemkoliv.

Podobné články